Ahwahneechee - pôvodní obyvatelia Yosemitského údolia

Ahwahneechee - pôvodní obyvatelia Yosemitského údolia

Yosemitské údolie je veľkolepé prírodné dielo nachádzajúce sa v srdci pohoria Sierra Nevada v Kalifornii. Po celé tisícročia bolo toto údolie domovom mnohých indiánskych kmeňov, no najznámejším z nich bol kmeň Ahwahneechee. 

Ľudia z kmeňa Ahwahneechee majú v Yosemitskom údolí bohatú históriu. V tejto lokalite žili niekoľko tisícročí a mali obrovský vplyv na formovanie histórie a kultúry v tejto oblasti. Názov kmeňa pochádza zo slova "Ahwahnee" - čo znamená "Veľké ústa" - čo odkazuje na vstup do údolia. 

Ako to u pôvodných kmeňov býva, Ahwahneechee kmeň žil v harmónii s prírodou, s ktorou ich spájalo silné spritiuálne puto. Verili, že všetko živé je vzájomne prepojené. Ich tradičný spôsob života môžeme označiť ako kultúru lovcov a zberačov. Inými slovami - kmeň žil v harmónii so svojím domovom a jeho prírodnými zdrojmi. Pôvodní obyvatelia zakladali kontrolované ohne, aby tak podporili obživu lesa. Taktiež sa do určitej miery venovali poľnohospodárstvu - pestovaniu plodín či čisteniu riečnych tokov. 

Tento tradičný spôsob života sa zmenil až príchodom európskych usadlíkov prichádzajúcih z východnej časti USA po vypuknutí tzv. zlatej horúčky v polovici 19. storočia. S ich príchodom sa navždy zmenil aj život v Yosemitskom údolí. Kmeň bol nútený vzdať sa svojich území a migrovať do rezervácií, kde boli pre zlé životné podmienky a rôzne ochodenia, odsúdení na zánik. 

Napriek devastujúcim vplyvom nových obyvateľov na život a prostredie pôvodných obyvateľov, kultúrne dedičstvo a zvyky kmeňa Ahwahneechee pretrvali dodnes. Potomkovia kmeňa naďalej žijú v oblastiach okolo Yosemitského údolia a udržiavajú prostredie i svoje kultúrne dedičstvo, ktoré sa vyvíjalo naprieč tisícročiami.

Toto dedičstvo v súčasnosti odovzdávajú návštevníkom, ktorých každým rokom v Yosemitskom Národnom Parku pribúda, vrátane nás na zájazde do USA. Pre návštevníkov pripravujú rôzne programy a exponáty. Taktiež prevádzkujú múzeum, v ktorom sa nachádzajú rôzne artefakty, ktoré nám pomáhajú odkryť príbeh kmeňa a jeho vzťahu k prírode a svojmu domovu.

K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

29.05. → 12.06. +14 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

4590
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4800
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2797 3108€
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA