Ako rýchlo vedia plávať veľryby?

Ako rýchlo vedia plávať veľryby?

Azorské ostrovy sú považované za jedny z najlepších miest na pozorovanie veľrýb v Európe, pretože z celkového počtu 81 druhov veľrýb a delfínov na celom svete, môžeme na Azorských ostrovoch vidieť až 28 z nich. Veľryby sú najväčšie žijúce zvieratá a aj keď sú vímané ako pomaly sa pohybujúce obry, v prípade potreby dokážu plávať naozaj rýchlo.

Podľa niektorých zdrojov dosiahli veľryby v istých prípadoch rýchlosť až 60 km/h! To znamená, že dokážu plávať 6-krát rýchlejšie ako olympijský rekordér Michael Phelps a dokonca sa dokážu pohybovať rýchlejšie ako Usain Bolt, ktorý medzi ľuďmi dosiahol maximálnu rýchlosť na súši!

Konkrétne rýchlosti, ktorými veľryby dokážu plávať, závisia od konkrétnej činnosti, ktorú vykonávajú. Pri cestovaní na dlhé vzdialenosti (napr. pri migrácii) sa pohybujú pomalšou, efektívnejšou rýchlosťou, aby ušetrili čo najviac energie a zároveň prekonali čo najdlhšiu vzdialenosť.

Veľryby sú schopné aj krátkych, rýchlych skokov - napríklad v snahe uloviť korisť. K takýmto pohybom sa však veľryby uchyľujú iba keď je to nevyhnutné, alebo keď sú v najlepšiej fyzickej kondícii, pretože vzhľadom na svoju veľkosť spotrebujú veľké množstvo energie.

Niektoré zdroje hovoria o tom, že druh veľryby nazývaný Vráskavec severný dokáže dosiahnuť rýchlosť až 60 km/h. Väčšina zdrojov však uvádza konzervatívnejší odhad - 55 km/h. Táto rýchlosť umožňuje tejto veľrybe predbehnúť všetkých potencionálnych predátorov - vrátane kosatky. Modrá veľryba, najväčší živočích aký kedy žil, môže dosiahnuť rýchlosť 35 km/h (niektoré zdroje uvádzajú až 50 km/h). Zvyčajne sa však pohybujú rýchlosťou 3 - 6 km/h. 

Kedy je však najlepší čas na pozorovanie veľrýb v rámci zájazdov na Azorské ostrovy? Odpoveď závisí od toho, ktoré druhy chceme vidieť. Vo všeobecnosti však platí, že najlepší čas na pozorovanie veľrýb na Azorských ostrovoch je jar, pričom apríl a máj sú vôbec najlepšie mesiace. V tomto období prechádza okolo súostrovia množstvo veľrýb kvôli každoročnej migrácii.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Portugalsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2452 3065€
K

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2149 2865€
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2192 2740€
Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény Prémiový blog

Prémiový blog Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény

Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu.…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Výstup na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu Prémiový blog

Prémiový blog Výstup na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu

Sopku Pico zdolalo minimum Slovákov. Nie preto, že by to nedali, no preto že nevedeli, že sem majú ísť. Ide o unikátny európsky trekking, turistiku…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
São Miguel - najväčší z Azorských ostrovov Sao Miguel

Sao Miguel São Miguel - najväčší z Azorských ostrovov

Najväčší ostrov spomedzi Azorských ostrovov, ostrov, kam s veľkou pravdepodobnosťou doletíte ako na prvý. Ostrov, ktorý má najprepracovanejšie…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: