V reštauračnej časti bola prestretá veľká tabuľa pre 19 ľudí. Jožo na začiatku každému rozdal barmskú ručne šúľanú cigaru a každý sme dostali ako darček aj lóndží. Win ako jediný Barmčan a zároveň odborník na kasanie lóndží, nám predviedol, ako sa lóndží upevňuje. Najprv babsky a potom aj chlapsky. Najprv sa nasuniete opatrne do lóndží, chytíte po bokoch okraje, rýchlym pohybom stiahnete látku k pupku, 2x otočíte, prevlečiete cez pás, podobne ako uterák, keď idete zo sprchy, tak aby lóndží okolo pása pevne držala a vykročíte medzi ľudí, ako správny chlap. Vsjo jasno? Na večierku vládla príjemná atmosféra. Každý z nás sa stručne predstavil ostatným, v skupine sme boli ženy a muži v rovnováhe, tretina turistov bola z Čiech a Moravy. Jedli sme dobré jedlo, fajčili jemné cigary a pili sme barmský Mandalay Rum. Napriek tomu, že to bol tiež darček k večeri, rum bol hrozný a pili sme ho s veľkým sebazaprením. Neskôr sme si zvykli... Všetko zachránilo nakoniec pivo. V ponuke hotela boli až 3 druhy. Myanmar beer, miestny ležiak veľmi dobrej kvality, vyrábaný v malajskej licencii, Tiger beer, malajské resp. singapúrske pivo, kvalitou a dobrou chuťou porovnateľné s Myanmar beer a nakoniec Mandalay beer, originál barmské pivo, ktoré malo takú aromaticko-rozpačitú príchuť niečo ako rulandské biele s penou, na základe čoho sme si utvoril obraz, že akýkoľvek Mandalay Alkohol, nie je vhodný pre naše európske chuťové cítenie. Pivo otvárali takým smiešnym stavebným otváračom, bol veľmi jednoduchý a zároveň geniálny. Keby sa udeľovala Nobelova cena za mechaniku a kutilstvo, tak tento otvárač by bol vážny kandidát. Nezaváhal som a hneď som zjednal s čašníkom cenu za otvárač, čím sa tento technický zázrak stal mojim vlastníctvom. Horšie bolo, že čašník oznámil, že sa vďaka nášmu zoznamovaciemu večierku v hoteli minuli zásoby Myanmar beer. OK, no problem, je tu ešte predsa Tiger beer. Pomaly sa ozývajú horehronské, ale aj iné spevy. Po chvíli prišiel čašník s informáciou, že sa minuli aj hotelové zásoby Tiger beer. No dobre, tak nám nalejte aspoň to vaše Mandalajsko-rulandské beer. Pokračujeme v spevoch. Čašník po ďalšej chvíli, ako v rozprávke, prišiel aj po tretí krát so zvesťou, že už nemajú ani ten aromatický Manadalay. Fíha, to sme dokázali skromná, nezohratá partia z Česko-Slovenska vypiť hneď prvý večer pivo 9-podlažného hotela? Zdá sa, že miestny personál podcenil náš slovanský apetít. Bola to pre nich, ale i pre nás nová skúsenosť. Odchádzame postupne do svojich izieb, na stole ostal vo fľaši iba posledný nedopitý dúšok mandalayského rumu. Večer som sa pokúsil zo svojej izby zatelefonovať domov, na Slovensko. Bolo práve pol jednej, čo znamenalo, že doma je 7 hodín večer, ideálny čas na telefonovanie. Ležím v posteli, volám na recepciu a vyslovujem svoju požiadavku. Na recepcii mi ale oznámili, že ak chcem telefonovať mimo Barmu, musím sa fyzicky dostaviť dole do telefónnej ústredne, že z izby to nie je možné. Asi sa im minul v hoteli aj dlhý kábel, uvažujem... @Vladimír Dudlák
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Mjanmarsko
- Reštaurácie v Barme
- Streetfood v Barme
- Šánska kuchyňa
- Čajovne v Barme
- Budhov vlas
- Pagoda Sule
- Plávajúce dediny
- Tradičné trhovisko
- Bagan a chrámy
- Kláštory Mandalay
- In Dein
- Bankovky v Barme
- Barmské cigary
- Phaung Daw Oo
- Zlatý Balvan
- Nay Pyi Taw
- Dlhokrké ženy
- Jazero Inle
- Irrawaddy
- Budhistický nový rok