Svetlými okamihmi presunov boli zastávky. Cik pauzy, fajč pauzy, kodak point pauzy, čajové pauzy, shopping pauzy ale najmä obedové pauzy alias veľké prestávky. Dĺžka obedovej prestávky vždy závisela od stupňa amaterizmu miestnej obsluhy v reštaurácii. Personál bol úslužný a ochotný, ale keď prišlo 18 hladných Európanov naraz na obed, ich ázijské snaženie sa čoskoro zmenilo na totálny chaos a zmätok, aspoň z nášho západného pohľadu. Ponuka v jedálnych lístkoch v reštauráciách bola podobná, avšak objednávanie bolo vždy zložitým procesom, pri ktorom si niekoľko krát overovali správnosť zapísaných objednávok. Zapisovanie robili v barmčine. Okrem toho, že to písanie trvalo dlho, nemali sme možnosť overiť si, či to pochopili a napísali naozaj správne. Po dlhej objednávacej fáze nastala ešte dlhšia fáza čakania na prípravu jedál. Niekedy sa nám zdalo, akoby v kuchyni mali na všetko iba dvojplatničku. Najdlhšou a najvzrušujúcejšou fázou stolovania bolo samotné prinášanie jedál resp. čas medzi prinesením prvej a poslednej objednávky. Keď sme čakali na svoje jedlo, cítili sme sa ako v lotérii, kde nie každý lós vyhráva. Sporadicky nám prinášali jedlá po jednom kuse aj keď sme mali objednaných viac rovnakých porcií. To sa im pravdepodobne na dvojplatničku nezmestil veľký hrniec. Aj poradie prinesených jedál bolo nelogické, stávalo sa, že ak bolo objednaných viac rovnakých jedál, nepriniesli ich za sebou ale medzi tým nosili všeličo iné. Často krát sa stalo, že objednané druhy jedál navzájom vymenili, ale hlad bol hlad a dôležité bolo, že nejaké jedlo prišlo nakoniec na stôl. V reštaurácii pri meste Pindaya mi napríklad priniesli hlavné jedlo až po vyše hodinovom čakaní, keď už väčšina ľudí z našej skupiny mala za sebou 2 chody, kým ja som iba hladný olizoval drevené paličky. Pár minút po tom ako mi konečne prišlo jedlo, postavili predo mňa aj plný kotol polievky. Temer vždy sme sa však výborne najedli. Dominovali čínske reštaurácie, občas sme mali možnosť okúsiť barmskú alebo šánsku stravu. Barmská kuchyňa je podobná tej čínskej, kde základ jedál tvorí ryža, zelenina, prípadne cestoviny. Ochutnali sme aj barmské a šánske špeciality, vrátane mäska a morských potvoriek. Naše spoločné stolovania boli vždy príjemnou fázou dňa na zrelaxovanie a dočerpanie nových síl. @Vladimír Dudlák
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Mjanmarsko
- Alkohol v Barme
- Streetfood v Barme
- Šánska kuchyňa
- Čajovne v Barme
- Budhov vlas
- Pagoda Sule
- Plávajúce dediny
- Tradičné trhovisko
- Bagan a chrámy
- Kláštory Mandalay
- In Dein
- Bankovky v Barme
- Barmské cigary
- Phaung Daw Oo
- Zlatý Balvan
- Nay Pyi Taw
- Dlhokrké ženy
- Jazero Inle
- Irrawaddy
- Budhistický nový rok