Avokádo: Z neznámeho ovocia americká hviezda

Avokádo: Z neznámeho ovocia americká hviezda

15. mája 1915 sa v luxusnom hoteli Alexandria v Los Angeles stretla skupina kalifornských farmárov, aby rozhodla o osude nového poľnohospodárskeho produktu: avokáda. Do vtedy sa v Spojených štátoch komerčne nepestovalo a čelilo marketingovým výzvam - ťažko vysloviteľný názov „ahuacate" s aztéckym významom „semenník" alebo nevábny názov „aligátorova hruška". Farmári preto prišli s chytľavým názvom „avocado" a informovali vydavateľstvá pre slovníky o tejto zmene.

Aj keď záhradný odborník E.J. Wilson predpovedal malý záujem amerického trhu kvôli chýbajúcej sladkosti, farmári vedeli, že avokádo má potenciál. Na rozdiel od iného ovocia dozrieva aj po odtrhnutí a jeho jedinečná maslová dužina s orieškovou chuťou ho robí ideálnym pre rôzne úpravy; je dosť konzistentné aby sa dalo nakrájať, ale na druhej strane stále dosť mäkké, aby sa dalo roztierať.

Dnes Kalifornia produkuje takmer 90 % avokád pestovaných v USA, pričom najobľúbenejšou odrodou je Hass, pomenovaná po poštovom pracovníkovi Rudolphovi Hassovi, ktorý odkúpil semiačko od kalifornského farmára a začal s jeho pestovaním. Jeho fialovo-čierna farba, hrubšia šupka a menšie telo ho robia ľahko pestovateľným a chutným.

Avokádo sa stalo obľúbenou ingredienciou v reštauráciách aj domácich kuchyniach. Jeho prirodzená mastnota slúži ako „kovalentná väzba" s ostatnými ingredienciami, čím premieňa rôznorodé chute na harmonické a obohacuje aj tie najobyčajnejšie jedlá. Grilovaná kukurica, červená cibuľa a mango sa vďaka avokádu premenia na chutnú salsu, obyčajný zeleninový šalát sa stáva lahôdkou a avokádové pyré je ideálnou prísadou takmer k akémukoľvek jedlu.  Avokádo ponúka lahodnú škálu možností podávania. Môžete ho nakrájať na plátky a servírovať s jablkami, orechmi a syrom. V najobľúbenejšej forme, guacamole, sa rozmačkáva so soľou, limetkou, cesnakom a koriandrom – a podľa receptu aj s chilli a paradajkami. Matky na celom svete kŕmia svoje batoľatá lyžičkami avokáda priamo z dužiny – perfektné zdravé jedlo pre najmenších. V Indonézii ho mixujú do nápojov s kondenzovaným mliekom. V Brazílii z neho vyrábajú zmrzlinu a v Kalifornii ho nájdete aj v sushi rolkách.

Napriek pochybnostiam o jeho chuti, avokádo si získalo srdcia ľudí vďaka svojej jedinečnej konzistencii a priaznivým vlastnostiam. Je bohaté na vlákninu, má viac draslíka ako banány a obsahuje veľké množstvo folátov a vitamínu E, má najvyšší obsah bielkovín spomedzi všetkých druhov ovocia a jeho prirodzené oleje blahodárne pôsobia na pleť. Avokádo tak nie je len chutné, ale aj zdravé a všestranné ovocie, ktoré si zaslúžene získalo titul „americká hviezda".

Poďte s nami na BUBO zájazd do USA a zažite chuť tohto ovocia priamo od lokálnych farmárov.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

31.08. → 14.09. +7 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

4890
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4900
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2805
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA