Po Malajzii a modernom Singapure sme pokračovali na Bali. Malý indonézsky ostrov so svetovým menom. Ostrov Bohov. Raj na zemi. Dovolenková destinácia. Našli by ste desiatky prirovnaní, synoným aj opisov ako tento ostrov vystihnúť, ale ten klasický názov „ostrov Bohov“ je tým, čo skutočne predstavuje. Vybrali sme sa na spoznávanie okolia Ubudu. Viete ako vzniká batik? Ak človek vidí len hotový výrobok, tak nikdy nepochopí ako mohli tie exotické vzory vzniknúť. To je ten rozdiel, počuť a vidieť. Ťažká, náročná až mravenčia robota a výsledok skutočne stojí za to. V tradičnom balijskom dome sme si rozpovedali jeho príbeh a ukázali si ako tu ľudia žijú. Napadlo by vás, že priamo doma majú svoj vlastný, malý chrám, kde denne obetujú? Ostrov bohov sa skutočne nezaprie. Krajina sa vystrela do ryžových políčok a bohovia sa k nám neobrátili chrbtom, pretože odrazu sa vynorila z krajiny nádherná silueta sopky Gunung Agung. Možno ste o nej nedávno čítali ako sa preberá k životu. Nám sa predvádzala natoľko, že sme zastavili a išli si ju do ryžového poľa odfotiť. V chrámovom komplexe Goa Gajah sme sa ponorili do príbehov hinduizmu a vstúpili sme do kamennej papule, aby sme sa ocitli v tajomnej jaskyni, kde sa z nás lial pot a okolo voňali horiace tyčinky obetované Gánešovi. Posvätné jazierka, riečka pretekajúca pod korunami stromov, exotické ovocie a čerstvé kokosové orechy. V chráme Tirta Empul sme objavili nádrže s vodou, kam sa chodia miestni rituálne očistiť už dlhé stáročia. Každý krok je tu na Bali nasiaknutý náboženstvom, bohmi či duchmi. Bali nie je len o chrámoch, ale aj o ochutnávaní a tak sme sa na obed zastavili na Babi Guling, malé, pečené prasiatko. Vynikajúca chuť, k tomu pikantná omáčka, vychladený Bintang a Bali sa rozlieva celými ústami. O pár kilometrov ďalej už stojíme v koreninovej záhrade, kde nad hlavou rastú kakaové bôby, kráčame okolo škorice, kurkumy a napokon sa pozrieme zblízka na slávnu cibetkovú kávu Kopi Luwak. Bali patrí k jej domovom. Aké by to bolo rozprávanie o nej, keby sme ju nemohli ochutnať? Usadíme sa pod strieškou s výhľadom na údolie plné ryžových políčok a pred nami pristane voňavá káva. Niekde za ňu vysolíte slušné peniaze, ale tu na Bali je to azda najlacnejšie na svete. Po nej si ešte nenecháme ujsť miestne kakao, zázvorový čaj, ale aj miestnu kávu (necibetkovú). Každý z nás si napokon berie odtiaľto spomienku, tak aj doma sa môžete tešiť ako vám donesieme kúsoček Bali. Večer už počuť ako sa neďaleko nášho hotela ozýva more. Sme tu krátko, no intenzívne sa púšťame do miestnej kuchyne. Nasi Goreng, Gado Gado, Satay. Už vieme čo to znamená a každý sme si našli niečo obľúbené. Je čas vyvaliť sa pri mori a užívať si zaslúžený odpočinok.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Indonézia
- Hinduistický Prambanan
- Chrám Gunung Kawi
- Katedrála a mešita v Jakarte
- Vodný palác v Yogyakarte
- Chrám Tirta Empul
- Kurací kostol na Jáve
- Legenda o Prambanane
- Taman Alam Lumbini na Sumatre
- Borobudur
- Indonézia - tradičné tance na Bali
- Tegallalang - ryžové polia na Bali
- Opičí les na Bali
- Galungan, Bali
- Suveníry z Bali
- Šalát gado gado
- Orangutany v Bukit Lawangu
- Deň s drakmi na Komode
- Martabak
- Raflézia arnoldova
- Škola v Indonézii