Martabak v Bukittinggi

J

Jaroslav Kondač

Jedným z mnohých zaujímavých etník na Sumatre sú Minangkabauci. Moslimovia, ktorí majú ako jediní na svete stále matriarchát. Majetok sa u Minangkabaucov nededí z otca na syna, ale z matky na dcéru, a sú to ženy, kto sa stará o rodinný majetok. Muži zasa zastávajú významné miesta v náboženstve, politike alebo vo vzdelávaní. Veľa dospelých mužov odchádza na cesty, aby získali pracovné skúsenosti a zarobili si nejaké peniaze. Na svoje pracovné potulky majú dokonca vlastné slovo - merantau. O samotnom matriarcháte, ktorý prežil tisícročia, existujú dve teórie. Podľa jednej ide o príčinu a podľa druhej o následok merantau. Minangkabauskí muži sa vďaka svojej šikovnosti vo svete nestratia. Ako kuchári si dobyli žalúdky a srdcia ľudí nielen na Sumatre a v Indonézii, ale aj v okolitých štátoch. Svojím perfektným jedlom si získali aj našu expedíciu na Sumatre. Dlho som hľadal indonézske jedlo, ktoré by ma naozaj zaujalo. Konečne sa mi ho podarilo nájsť v Bukittinggi. Miestna pochúťka martabak mesir sa robí z cesta vyrobeného z ryžovej múky a vajec, do ktorého sa pridá hovädzie mäsko, cibuľka a zelenina. Cesto sa potom opraží na oleji a chilli omáčka už len vyladí skvelú chuť. Jednoduché a rýchle jedlo poteší každého, kto už vyskúšal indonézsku klasiku v podobe opekanej ryže nasi goreng alebo opekaných rezancov mie goreng. A pokiaľ by niekto chcel vyskúšať sladkú verziu martabaku, môže si vybrať z veľkého množstva príloh, ako napríklad čokoláda, banán, arašidy alebo dokonca syr. Treba len odísť z hotela a nebáť sa vyskúšať nové veci.

Zobraziť viac príspevkov z krajiny Indonézia

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

BUBO HISTÓRIA

Pozrite si históriu slovenského cestovateľstva