Počuli ste už niekedy o gado gado? Tento indonézsky šalát bol označený za jedno z 5 národných jedál Indonézie a pri návšteve tejto ostrovnej krajiny ho rozhodne nesmiete vynechať. Na gado gado je najgeniálnejšie to, že je jednoduchý a napriek tomu neuveriteľne chutný. Názov gado gado by sa dal preložiť ako „mix mix“ a presne vystihuje podstatu celého jedla. Jeho základom je najrôznejšia zelenina, ktorá sa mení v závislosti od regiónu a aktuálnej dostupnosti. Nesmie však chýbať špenát, uhorka, zemiaky, fazuľové klíčky a tempeh, čiže fermentované tofu. To, čo však dodáva šalátu jedinečnosť, je arašidová omáčka. Pripravuje sa z arašidového masla, chilli, kokosového mlieka, limetky, cesnaku a rôznych iných korenín. Každý kuchár má ten svoj správny recept, a tak omáčka môže byť niekedy sladšia a niekedy zase naopak pikantnejšia. Poleje sa ňou zelenina a národné jedlo Indonézie sa môže servírovať. Foto: Tomáš Kubuš
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Indonézia
- Martabak
- Koreninová záhrada v Indonézii
- Exotické ovocie v Indonézii
- Bandrek
- Indonézske jedlo
- Palmový olej
- Kopi Luwak, prosím?
- Hinduistický Prambanan
- Orangutany v Bukit Lawangu
- Deň s drakmi na Komode
- Raflézia arnoldova
- Škola v Indonézii
- Tjong A Fie
- Všetko najlepšie z Indonézie
- Sviatok nezávislej Indonézie - 17. august
- NP Gunung Leuser -charita v sirotinci
- Wayang kulit
- Výstup na sopku Sibayak na Sumatre
- Jogya kde nás kvôli bubo zastavujú
- Dedina na ostrove Flores