Bešbarmak, národné jedlo Kazachstanu

Bešbarmak, národné jedlo Kazachstanu Bešbarmak alebo Päť prstov

Ochutnáte Bešbarmak? O jedle vo svete sa dnes hovorí pomerne dosť, ale čo ste kedy počuli o kazašskej kuchyni? My na našej ceste strednou Áziou ochutnávame miestne špeciality a za tie roky presne vieme, kam treba ísť, aby sme našli to najlepšie. Inak to nie je ani v prípade Almaty, kam sme prišli z kirgizského Biškeku. Národným jedlom tejto obrovskej krajiny je Bešbarmak. V preklade znie pomerne divne, pretože z kazašského jazyka sa dá jeho názov preložiť ako „Päť prstov“. Netreba sa báť, nejde o žiadne prsty a vonkoncom nie o rybie prsty, ale tento zaujímavý názov dostalo jedlo vďaka tomu, že sa tradične naberalo prstami pravej ruky. Piatimi prstami. Ľavá ruka je u Kazachov a podobne aj u mnohých iných moslimských či ázijských národov braná ako nečistá a tak je z jedla vylúčená. U Kazachov sa tradične „stolovalo“ na zemi, v jurte alebo na rovnej ploche a servírovalo sa z veľkých mís, kde bolo jedlo. Bešbarmak sú domáce, ručne robené cestoviny, veľmi tenké a pomerne široké. Tie sa uvaria a dajú sa na misku či tanier, kde sa zalejú silným mäsovým vývarom a jemnou cibuľovou omáčkou. Napokon sa ozdobia nakrájanou cibuľou a na vrch sa dá mäso, bez ktorého by Bešbarmak nemal dušu. Mäsom číslo jedna v Kazachstane je konské mäso a nezaobíde sa bez neho žiadna oslava, svadba, výročie či rodinné stretnutie. Kazaši ho milujú, nedajú na neho dopustiť a my sme tu preto, aby sme ochutnávali. Má inú chuť ako mäso, na aké sme zvyknutí z našich končín, ale je veľmi chutné. V Bešbarmaku máme kúsky konského mäsa a tiež tradičnú klobásu Kazy, kde sa konské mäso strieda s tukom. Kazaši sú mäsožraví a vegetariáni tu majú sem tam problém. O vegánoch ani nehovorím, tí sú Kazachom na smiech. K Bešbarmaku sa tu tradične pije kumys, známy nápoj z fermentovaného kobylieho mlieka. Tradične ho naberajú drevenými naberačkami z drevených „kýblikov“ do malých mištičiek a popíjajú. Komu nestačí kumys, toho zachráni aj šuba, tiež fermentované mlieko, ale dokonca z ťavy. Tomu sa povie exotika! Nie každému našincovi vyhovuje jeho chuť, ale za pokus to stojí. Čo tradičnejšie sa tu dá piť? Samozrejme, Kazaši majú aj svoj koňak, ktorý máme v BUBO už roky veľmi radi, ale k Bešbarmaku sa nehodí. My sme nezostávali len pri ochutnávaní tohto národného jedla, no skúsili sme aj Šorpu, typickú polievku s baraním mäsom a zeleninou a nepohrdli sme ani prvými šašlíkmi, ktorých sa nasledujúce dni ešte prejeme. Kazachstan je gastro destinácia, ktorá čaká na objavenie. My o nej už vieme a užívame si ju!  


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

8 dní

Trvanie

2595
K

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

16 dní

Trvanie

4695
E

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Irán, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

27 dní

Trvanie

5759
Šimkent - v treťom najväčšom meste Kazachstanu Šimkent

Šimkent Šimkent - v treťom najväčšom meste Kazachstanu

Po tom ako si človek užije Almaty, ukrytú pod horami, zaujímavé je ísť aj pozrieť iné časti tejto obrovskej krajiny. Nasadnime do kazašského vlaku…

Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Aralské jazero - čo spôsobilo ekologickú tragédiu storočia? Blog

Blog Aralské jazero - čo spôsobilo ekologickú tragédiu storočia?

Aralské jazero je podľa OSN miestom, kde sa odohrala najväčšia ekologická katastrofa 20. storočia. Plocha slanej vody, ktorá leží v srdci strednej…

Martin Lipinský 9 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: