Veľkolepý návrat divokých koní do Strednej Ázie

Veľkolepý návrat divokých koní do Strednej Ázie Kôň Przewalského v Kazachstane

Divoké kone, známe ako Kone Przewalského, sa kedysi potulovali po rozsiahlych stepných pastvinách strednej Ázie. Domestikovali sa tu asi pred 5 500 rokmi. Pred zhruba 100 rokmi oznámili, že tento druh koňa sa už v tejto prírode nevyskytuje. Dnes však hovoríme o opaku a Kôň Przewalského sa vrátil do svojho rodiska.

Sedem Koní Przewalského sa úspešne podarilo previezť z európskych zoo do Kazachstanu, kde tento druh nevideli dokonca 200 rokov. Konkrétne ide o štyri kobyly z Berlína a žrebca, a ďalšie dve kobyly z Prahy. Do stredoázijskej krajiny ich prepravilo dopravné lietadlo českého letectva.

Vrátenie koní z pražskej zoo by pomohlo zvýšiť biodiverzitu v regióne. Už v roku 2011 sa pražská zoo podieľala na reintrodukcii Koní Przewalského do Mongolska. Dnes už po Mongolsku pobehuje približne 1 500 týchto divých koní. Veríme, že rovnaký osud ich postretne aj v Kazachstane.

Projekt navrátenia týchto koní do Kazachstanu prebiehal už od roku 2023. Spolu s pražskou zoo sa na ňou podieľal aj známy slovenský filmár, ekológ, zoológ, milovník prírody Tomáš Hulík, ktorý je aj autorom tejto fotografie aj mnohých fotografií pri našich BUBO zájazdoch. Práve Tomáš Hulík spostredkoval stretnutie kazašskej strany s pražskou zoologickou záhradou, ktorá následne pripravila podmienky pre návrat týchto krásnych zvierat na kazašskú Zlatú step.

Aj v roku 2024 stretnete Tomáša Hulíka na našich cestách na Faerských ostrovoch a Islande. 

Čím je výnimočný Kôň Przewalského a aký je jeho príbeh? Dočítate sa v našom prehľadnom blogu vyhynuté či nevyhynuté zvieratá.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

8 dní

Trvanie

1916 2395€
K

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

16 dní

Trvanie

3217 4595€
E

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Irán, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

27 dní

Trvanie

4101 5859€
Šimkent - v treťom najväčšom meste Kazachstanu Šimkent

Šimkent Šimkent - v treťom najväčšom meste Kazachstanu

Po tom ako si človek užije Almaty, ukrytú pod horami, zaujímavé je ísť aj pozrieť iné časti tejto obrovskej krajiny. Nasadnime do kazašského vlaku…

Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Karavány - viac ako obchod na ceste Blog

Blog Karavány - viac ako obchod na ceste

Historické karavány boli väčšie či menšie skupiny skladajúce sa často z viacerých ľudí a nosných, alebo ťažných zvierat. Obvykle chodili za…

Martin Karniš 35 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: