Big Ben a Elizabeth Tower

Big Ben a Elizabeth Tower

Prvá pamiatka Londýna, ktorá vám príde na um, môže byť vo väčšine prípadov práve Big Ben. Ikonická veža s hodinami a najznámejším zvonom sveta. Leží v hlavnom meste Anglicka pri rieke Temža a spája sa s Westministerským palácom. Pripravte sa na jeho hluk už z diaľky. Do očí vám zase vysoká neogotická veža udrie už z posledných spomedzi horných schodov, ktoré vyšliapete od metro stanice Westminister. Lokálni sprievodcovia vás vtedy zoznámia s informáciou, ktorá vás možno šokuje. Big Ben nie je názov veže.

Ako už vyplýva z jeho samotného názvu. Ide o zvon – veľký zvon. Big Ben je najväčším z piatich zvonov veže, ktorá sa nazýva Elizabeth Tower. Oboznámte s týmto faktom svojich známych a rodinných príslušníkov, s ktorými sa vyberiete do Londýna. Doplňte, že zvon položený v roku 1859 váži 13,7 tony a bol najväčším v Spojenom kráľovstve po dobu 23 rokov. Najväčším je teraz 17-tonový Great Paul v londýnskej St. Paul’s Cathedral.

Po kom dostal Big Ben svoje meno? Vedie sa polemika. Mohol to byť Sir Benjamin Hall, ktorý dohliadal na jeho inštaláciu, alebo šampión v boxe v ťažkej váhe Benjamin Caunt. Štyri štvrtinové zvony zvonia o štvrť, pol a trištvrte každej hodiny. Big Ben každú celú hodinu. Samotné hodiny využívajú svoj pôvodný viktoriánsky mechanizmus. V prípade výpadku či poruchy ho zastúpi elektromotor.

Prvý Big Ben či sprvu Veľký zvon, ktorý skonštruovali a vážil až 16 ton, najprv umiestnili v Stockton-on-Tees. Následne čakal na svoj osud v priestoroch dnešného Westministerského paláca, počas testovacích procesov sa pokazil tak, že museli skonštruovať nový zvon. Od svojho osadenia až na výnimky neustále fungoval. Došlo však aj k nechceným poruchám – prvej už v roku 1878, kedy hodiny nefungovali pre silné sneženie. Big Ben však v Londýne udržiavajú. Prvý raz od montáže vymenili ložiská v hodinovom zvončeku a úderník veľkého zvonu v roku 2007, trvalo to šesť týždňov. Ďalšiu podobnú opravu bude potrebovať až o 200 rokov.

A čo teda treba vedieť o veži? Tá sa volala Clock Tower, pri príležitosti jubilea kráľovnej Alžbety II. ju v roku 2012 premenovali na Elizabeth Tower. Názov bude teda navždy pripomínať to, čo so sebou priniesla dnes už zosnulá kráľovná Alžbeta II. - najscestovanejší monarcha. Neogotickú vežu navrhol Augustus Pugin a jeho hodiny boli v roku 1859 najväčšími a najpresnejšími na svete. Symbol Spojeného kráľovstva, zaradený aj do zoznamu UNESCO, má 96 metrov a do zvonice sa dostanete po 334 schodoch. Vidieť vežu a počuť zvon je zážitok, ktorý pri návšteve Londýna nemožno vynechať. Prečítajte si tiež blog: pamiatky v Londýne.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Anglicko, Veľká Británia


náročnosť

6 dní

Trvanie

1640
K

Európa  

Anglicko, Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2860
K

Európa  

Anglicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

2360
Londýnske metro – čo ste o ňom nevedeli? Blog

Blog Londýnske metro – čo ste o ňom nevedeli?

Systémy hromadnej dopravy existujú z jednoduchého dôvodu – aby nás dostali z bodu A do bodu B, podľa možnosti v čo najkratšom čase. Väčšina bežných…

Matej Kolman 14 min. čítania
Londýn pre pokročilých - skryté poklady mesta Blog

Blog Londýn pre pokročilých - skryté poklady mesta

Čarovné miesta, ktoré oko bežného turistu prechádzajúceho sa Londýnom nikdy neobjaví. Takzvané "hidden gems" či skryté poklady destinácie. Pri…

TOP 10 Londýna Blog

Blog TOP 10 Londýna

Londýn - o trinásťmiliónovej aglomerácii s takmer 2 000-ročnou históriou by sa dalo povedať veľa superlatívov. Mesto ikonických doubledeckerov,…

Matej Kolman 10 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: