Buckinghamský palác

Buckinghamský palác Kráľovská rezidencia

Buckinghamský palác je snáď najznámejšou kráľovskou rezidenciou na svete. Ústredie britského veselia i smútku. Nachádza v Londýne v City of Westminster a je najlepším miestom na sledovanie výmeny príslušníkov čestnej stráže. Hoci v ňom dnes už zosnulá kráľovná Alžbeta II. - najscestovanejší monarcha, neprebývala často, možno budete mať šťastie a pri návšteve Londýna narazíte na členov kráľovskej rodiny.

Pri pohľade na gigantický Buckinghamský palác sa vám okamžite naskytne otázka – koľko má miestností? Odpoveďou je až 775 izieb. Rovnako tak kráľovská záhrada je najväčšou súkromnou záhradou v Londýne.

Buckinghamský palác pritom nebol vždy sídlom kráľovskej rodiny. Sídlom britského panovníka sa stal po nástupe kráľovnej Viktórie v roku 1837. Ako prezrádza jeho názov, postavili ho pre vojvodu z Buckinghamu v roku 1703 a v súkromnom vlastníctve bol 150 rokov. Názov The Queen's House mal v čase, keď ho získal kráľ Juraj III. ako súkromnú rezidenciu pre kráľovnú Charlotte.

Veľkého rozšírenia sa dočkal počas 19. storočia rukami architektov Johna Nasha a Edwarda Blorea. Tí postavili tri krídla okolo centrálneho nádvoria. Interiér zase zdobia pestrofarebné scaglioly, ktorých návrhy z 19. storočia sa zachovali. Mnohé menšie miestnosti, kde sa prijímajú významné návštevy, sú zariadené v čínskom regency štýle.

Miesto je chránené vysokým oplotením, no otvára sa aj pre turistov. Kedy je Buckinghamský palác a jeho interiér prístupný pre turistov? Reprezentačné sály, ktoré slúžia na oficiálne a štátne zábavy, sú pre verejnosť počas väčšiny augusta a septembra. Rovnako tak počas niektorých dní v zime a na jar.

Prečítajte si tiež blog: pamiatky v Londýne.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Anglicko, Veľká Británia


náročnosť

6 dní

Trvanie

1398 1645€
K

Európa  

Anglicko, Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2368 2960€
K

Európa  

Anglicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

2516 2960€
Londýnske metro – čo ste o ňom nevedeli? Blog

Blog Londýnske metro – čo ste o ňom nevedeli?

Systémy hromadnej dopravy existujú z jednoduchého dôvodu – aby nás dostali z bodu A do bodu B, podľa možnosti v čo najkratšom čase. Väčšina bežných…

Matej Kolman 14 min. čítania
Londýn pre pokročilých - skryté poklady mesta Blog

Blog Londýn pre pokročilých - skryté poklady mesta

Čarovné miesta, ktoré oko bežného turistu prechádzajúceho sa Londýnom nikdy neobjaví. Takzvané "hidden gems" či skryté poklady destinácie. Pri…

TOP 10 Londýna Blog

Blog TOP 10 Londýna

Londýn - o trinásťmiliónovej aglomerácii s takmer 2 000-ročnou históriou by sa dalo povedať veľa superlatívov. Mesto ikonických doubledeckerov,…

Matej Kolman 10 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: