Britské múzeum v Londýne

Britské múzeum v Londýne Top exponáty múzea

Britské múzeum v Londýne je verejné múzeum venované histórii, umeniu a kultúre. Nachádza sa v oblasti Bloomsbury a jeho stála zbierka ôsmich miliónov diel patrí medzi najväčšie a najkomplexnejšie na svete. Britské múzeum bolo prvým verejným národným múzeom na svete založeným v roku 1753. Patrí tiež medzi najnavštevovanejšie vôbec. Aj počas pandemického roka 2020 nalákalo vyše 1,2 milióna návštevníkov.

V zbierke má múzeum množstvo historických exponátov prakticky od počiatku ľudstva až dodnes. Je ich neúrekom, veď celé múzeum sa rozkladá na gigantickej ploche 75 000 m². Ktoré exponáty sú tie najvýznamnejšie a kde ich hľadať, ak môžete v Britskom múzeu stráviť pre časovú tieseň len hodinu?

Kameň Rosetta - Rozlúštením hieroglyfov v roku 1822 bola odhalená kultúra, história a viera starovekého Egypta. Rosettská doska je najobľúbenejším exponátom múzea, takže neodíďte bez toho, aby ste si ju pozreli na vlastné oči - miestnosť č. 4.

Busta Ramzesa II. - Táto časť väčšej sochy, ktorá váži 7,5 tony, kedysi sedela v Ramesseu v Egypte a uctievala Ramzesa II., jedného z najväčších egyptských faraónov. Predpokladá sa, že zabezpečenie prepravy busty do Spojeného kráľovstva inšpirovalo Shelleyho slávny sonet Ozymandias. (miestnosť 4)

Sochy Parthenónu - Tieto staroveké grécke sochy vytesané asi pred 2500 rokmi zdobili Parthenón, chrám na aténskej Akropole, ktorý kedysi obsahoval kolosálnu sochu bohyne Atény zo zlata a slonoviny. (miestnosť 18)

Hoa Hakananai'a - Táto socha pochádza z rituálneho centra Orongo na Rapa Nui (Veľkonočný ostrov). Vyrezaná je z čadiča a na zadnej strane ju zdobia rezbárske práce spojené s kultom vtáčích mužov ostrovanov. Pre ľudí z Rapa Nui má dnes veľký význam. (miestnosť 24)

Hlava Ife - Mosadzný odliatok, pravdepodobne starý asi 600 rokov, považovaný za vyobrazenie Ooniho, posvätného kráľa v západoafrickom kráľovstve Ife (dnešná Nigéria). The Ife Head poskytuje portál do fascinujúcej histórie mocných vládcov a kráľovstiev v stredovekej západnej Afrike. (miestnosť 25)

Aztécky had - Táto mimoriadna socha dvojhlavého hada, vytvorená na území dnešného Mexika v 15. alebo 16. storočí, je väčšinou vyrobená z tyrkysových kúskov na drevenom podstavci a pravdepodobne mala rituálny význam. (miestnosť 27)

Socha Tary - Táto krásna postava Tary v takmer životnej veľkosti bola odliata z jedného kusu pevného bronzu a pochádza z obdobia približne 700-900 nášho letopočtu. Tara je náboženská bytosť, jedna z duchovných ochrankýň, na ktoré sa môžu budhisti obrátiť v núdzi. Táto postava pochádza z ostrova Srí Lanka. (miestnosť 33)

Sošky dynastie Tang - Táto veľkolepá skupina čínskych keramických figúrok pochádza približne z roku 728 nášho letopočtu a zahŕňa párové figúrky ochranných mýtických bytostí, postavy budhistických strážcov, úradníkov, kone a ťavy dvojhrbé. Našli sa v hrobke armádneho generála. (miestnosť 33)

V múzeu tiež nájdete egyptské múmie, samurajské brnenie, kráľovskú hru z mesta Ur, sochu Venuše a mnoho ďalších zaujímavých exponátov. Prečítajte si tiež blog pamiatky v Londýne, kde nájdete aj mnoho fotografií z múzea.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Anglicko, Veľká Británia


náročnosť

6 dní

Trvanie

1398 1645€
K

Európa  

Anglicko, Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2368 2960€
K

Európa  

Anglicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

2516 2960€
Londýnske metro – čo ste o ňom nevedeli? Blog

Blog Londýnske metro – čo ste o ňom nevedeli?

Systémy hromadnej dopravy existujú z jednoduchého dôvodu – aby nás dostali z bodu A do bodu B, podľa možnosti v čo najkratšom čase. Väčšina bežných…

Matej Kolman 14 min. čítania
Londýn pre pokročilých - skryté poklady mesta Blog

Blog Londýn pre pokročilých - skryté poklady mesta

Čarovné miesta, ktoré oko bežného turistu prechádzajúceho sa Londýnom nikdy neobjaví. Takzvané "hidden gems" či skryté poklady destinácie. Pri…

TOP 10 Londýna Blog

Blog TOP 10 Londýna

Londýn - o trinásťmiliónovej aglomerácii s takmer 2 000-ročnou históriou by sa dalo povedať veľa superlatívov. Mesto ikonických doubledeckerov,…

Matej Kolman 10 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: