Británia sa vzdá jedného zo svojich území

Británia sa vzdá jedného zo svojich území

Súostrovie Chagos v Indickom oceáne už nebude patriť Veľkej Británii. Tohto svojho zámorského územia sa vzdá v prospech Maurícia po vzájomnej dohode. Vysídlení ľudia sa tak budú môcť vrátiť do svojej domoviny.

Chagos bol pre Spojené kráľovstvo dôležitým strategickým územím. Na ostrove Diego Garcia je vybudovaná vojenská základňa, ktorú Británia zdieľa so Spojenými štátmi. Pre ohrozenú dlhodobú a bezpečnú prevádzku základne a pretrvávajúce právne problémy sa však Británia tohto územia vzdá. Vráti ho Mauríciu s tým, že vojenská základňa na ostrove zatiaľ zostane.

Británia mala pod svojimi krídlami súostrovie Chagos od roku 1814. O 150 rokov neskôr, presnejšie v roku 1965 ostrovy, oddelila Chagos od Maurícia. Ten sa o tri roky neskôr stal nezávislým. Vzniklo tak Britské indooceánske územie.

Začiatkom 70. rokov vysťahovali Briti takmer 2 000 obyvateľov na Maurícius a Seychely, aby uvoľnili miesto leteckej základni na najväčšom ostrove Diego Garcia. Tú v roku 1966 prenajali Spojeným štátom. Odvtedy bola táto situácia predmetom rozsiahlych sporov.

Británii aj po tejto odovzdávke ostáva v države 13 území roztrúsených po celom svete. Ich prehľad nájdete v našom blogu Britské zámorské územia.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

4395
K

Európa  

Veľká Británia, Škótsko


náročnosť

7 dní

Trvanie

3179
K

Anglicko, Veľká Británia


náročnosť

6 dní

Trvanie

1365 1645€
TOP 10: Najromantickejšie miesta sveta
Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najromantickejšie miesta sveta

Hovorí sa, že je jedno, kde ste, dôležité je, s kým tam ste. Ak ste zamilovaní, je vám dobre aj na skládke odpadu. No existujú predsa len miesta,…

Ľuboš Fellner 21 min. čítania
Ascension - peklo Atlantického oceánu
Prémiový blog

Prémiový blog Ascension - peklo Atlantického oceánu

Najťažšie dostupný ostrov. Ostrov, kam sa nedá dostať. Ascension, exotické britské zámorské územie, má mnoho asociácií. Britskí objavitelia ho…

Ľuboš Fellner 54 min. čítania
Tristan da Cunha - najvzdialenejší ostrov
Prémiový blog

Prémiový blog Tristan da Cunha - najvzdialenejší ostrov

Podľa Guinnessovej knihy rekordov je Tristan da Cunha, lokalizovaný v prostriedku južného Atlantického oceánu, najizolovanejším obývaným ostrovom…

Ľuboš Fellner 59 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: