Castilo el Morro, Havana

Castilo el Morro, Havana Najstarší hrad Karibiku, maják, najväčšia cigara sveta a stopy Che Guevaru

Hrad rovnakého mena sa nachádza hneď pri prístave San Juan v Portoriku, druhý v hlavnom meste východu Kuby v Santiagu, ale teraz tu píšem o Havane.
 
Castilo el Morro bol postavený v roku 1589 a je tým pádom jedným z najstarších v Karibiku. Stojí na skalnatých útesoch strážiacich pobrežie starej Havany, odkiaľ je dnes výhľad na havanský Malecon. V priestoroch pevnosti sa nachádza najstarší maják na Kube, ktorý slúži ako vstupná brána pre lode, ktoré vchádzajú do prístavu. BUBO sprievodcovia pravidelne kontrolujú, či sa v depozitári majáku nachádza aj vlajka Slovenskej republiky. Ak Vaša jachtička vpláva do Havanského prístavu, bude na vašu počesť vyvesená vlajka SR. Toto kontrolujeme s pravidelnosťou najväčšieho predajcu zájazdov na Kubu od roku 2002 (viď. diplomy).
Fortaleza de San Carlos de la Cabana, ktorá je časťou Castilo el Morro, je najväčším opevnením, aké kedy Španieli postavili v celej Latinskej Amerike. Po víťazstve Kubánskej revolúcie si tu svoj hlavný stan spravil dočasne aj Che Guevara. Hovorí sa, že práve tu, v takej “klietke”, osobne trýznil najväčších nepriateľov režimu.
Zastavte sa tu na knižnom festivale a kúpte si cigarku. Najlepší producent cigár na svete práve tu šúľa cigary pre ministrov, arabských šeikov a, samozrejme, pre klientov BUBO. Jeho cigary sú v Guinessovej knihe rekordov a viaceré sa dajú vidieť práve tu. Pri príležitosti Fidelových 80-tich rokov ušúľal 80 metrov dlhú, ručne balenú cigaru, ktorá dodnes drží Guinessov rekord.
Z Castilo el Morro máte ideálny prvý pohľad na mesto a poľahky si urobíte celkový prehľad. Každý večer o 21:00 tu vojaci strieľajú z kanónov do horúcej noci Havany. Vtedy sa načínajú fľaštičky rumu, život sa až teraz začína naplno. Raz to musíte ochutnať !

Mohlo by Vás zaujímať: Najúžasnejšie hrady a pevnosti sveta
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

4150
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3600
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3623
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta?

Najkrajší ostrov Karibiku, komunistická no čarovná Havana, luxusné pláže Varadera či (ne)slávne osobnosti ako Che Guevara či Fidel Castro. O Kube…

Viktor Háber 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: