Kubánsky národný cintorín

Kubánsky národný cintorín

Kubánsky národný cintorín, inak nazývaný aj cintorín Santa Ifigenia v meste Santiago de Cuba, bol slávnostne otvorený vo februári 1868, už viac ako 150 rokov poskytuje miesto posledného odpočinku nielen obyvateľov Santiaga de Cuba, ale aj takým známym osobnostiam, ako boli najznámejší bojovník za kubánsku nezávislosť José Martí, brat Antonia Macea José Maceo, Mariana Grajales, Frank País a jeho brat Josué País, okrem iných. Od roku 2016 aj večný vodca, Comandante en jefe, Fidel Castro.

Môžete navštíviť mauzóleum José Martího, kde sa hovorí, že jeho popol spočíva na hŕstke zeme z každej krajiny v Amerike. Je postavený v tvare šesťuholníka (v čase jeho života - na konci 19. storočia sa Kuba delila na šesť provincií) a na každej strane ustupuje slnko. Takto slnečné svetlo osvetľuje hrobku počas celého dňa.

Cintorín vyhlásili za národnú pamiatku v roku 1979 vďaka vzácnemu historickému, architektonickému a kultúrnemu dedičstvu, ktoré uchováva vo svojich múroch. Počas pokojnej prechádzky uličkami cintorína budete môcť medzi hrobkami tisícov ľudí zo Santiaga pozorovať množstvo príkladov nádhernej pohrebnej architektúry.

Každú polhodinu môžete vidieť výmenu stráží (vždy o celej hodine a o pol), ktorú vykonávajú vojaci špeciálne vybraní a inštruovaní na túto povinnú vojenskú službu.

Kedže v Santiagu býva pekelne horúco a stromov poskytujúcich tieň je málo (výsledok hurikánu Sandy v roku 2012), odporúčame si vziať fľašku s vodou. Vyhraďte si čas približne 30-45 min, vrátane vymeny stráží. Na kamery a väčšie fotoaparáty sa kupuje zvlášť lístok. BUBO skupiny vždy počas prehliadky Santiaga na zájazde Kuba Absolut Total tento cintorín navštívia.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

4150
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3600
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3623
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta?

Najkrajší ostrov Karibiku, komunistická no čarovná Havana, luxusné pláže Varadera či (ne)slávne osobnosti ako Che Guevara či Fidel Castro. O Kube…

Viktor Háber 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: