Chand Baori - najväčšia studňa v Indii

Chand Baori - najväčšia studňa v Indii

Keď som sa z výborného blogu o Jaipure z pera kolegu Jančiho dozvedel, že sa neďaleko hlavného mesta Rajasthanu nachádza jedna z najväčších “schodových” studní v Indii, hneď som začal snovať plány, ako jej návštevu začleniť do najbližšieho zájazdu India - veľký okruh. V deň odchodu z Jaipuru sme si privstali a už o 7.30 h vyrážali z hotela priamo na pevnosť Amber severne od mesta. Žiadne zdržovanie so slonmi, po úvodných fotkách z parkoviska sadáme do jeepov a o 5 minút sme hore pred bránami. Pevnosť máme skoro celú pre seba, minimum turistov, iba miestne páriky, ktoré si tu robia svadobné fotky. Keď sme približne o hodinu končili prehliadku, už začínalo byť celkom teplo a aj ľudí začalo pribúdať. Win-Win.

Vyrážame smer Agra a po cca hodine a pol jazdy schádzame v mestečku Sikandra z hlavnej cesty a obdivujeme nefalšovaný indický vidiek. Po chvíli prejdeme cez most ponad rieku Banganga, z ktorej je bohužiaľ len vyschnuté koryto a o niekoľko minút prichádzame do dediny Abhaneri, ktorú už viac než tisíc rokov zásobuje vodou studňa Chand Baori. Na internete som sa dočítal, že vstup by mal byť zadarmo. V realite je zo studne už plnohodnotná pamiatka a turistická atrakcia so stánkami a suvenírmi okolo a vstup stojí 300 rupií (necelé 4€) na osobu. Platíme a veríme, že to bude stáť za to.

Klienti ešte nevedia, čo ich čaká, vedia len, že to bude vizuálno-historického charakteru. Prvý pohľad do studne je vskutku veľkolepý. Indovia sa radi chvália, že vynašli matematiku, geometriu a astronómiu, a ja si hovorím, že na tom niečo asi bude. Dohromady 3 500 schodov v 13 poschodiach zoradených v presných geometrických radov siahajúcich do hĺbky 20 metrov. Po schodoch sa bohužiaľ prejsť nemôžeme, už niekoľko rokov tomu bráni nízky sivý plot. Je to trochu škoda, lebo s ľuďmi na schodoch by tie fotky boli možno ešte krajšie.

Za 200 rupií nám miestny sprievodca povie zopár zaujímavostí. V Indii sa nachádza okolo 2000 takýchto starodávnych studní, z toho približne 100 je v púštnom štáte Rajasthan. História tejto siaha až do 8. storočia a jej súčasťou je aj malý chrám a šatne na prezlečenie pre panovníkov, ktorí sa tu chodievali občas okúpať. Slúžila aj na ochladzovanie, teplota dole pri hladine bola že vraj o 5 stupňov nižšia ako hore. Voda je momentálne len na spodu v podobe malého zeleného jazierka, v ktorom pláva korytnačka.

Určite sa tento architektonický skvost oplatí navštíviť. Boli sme nadšení a určite sme neľutovali tých 300 rupií. Celá zachádzka aj s prehliadkou zaberie asi hodinu. Ak nemáte cestu okolo a ste iba v Jaipure, nezúfajte. Necelý kilometer od spomínanej pevnosti Amber je 3x menšia studňa Panna Meena. Nie je síce taká impozantná ako Chand Baori, ale je zadarmo a po jej schodoch sa môžete aj prejsť.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3158 4859€
K

Ázia  

Nepál, India

01.05. → 16.05. +15 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

5098
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: