Chrám Byodo-In Oahu

Chrám Byodo-In Oahu

Jeden z najnavštevovanejších chrámov na Havajských ostrovoch je budhistický chrám Byodo-In, nachádzajúci sa na ostrove Oahu v blízkosti mesta Ahuimanu v Údolí chrámov. Tento budhistický chrám bol vybudovaný v roku 1968 na pripomenutie si stého výročia japonskej komunity na Havaji. Byodo-In však prekvapivo postavil Američan Paul Trousdale z Kalifornie. Bol veľmi slávnym developerom a keď našiel toto nádherné údolie v horách, tak sa rozhodol toho využiť.

Chrám je replikou slávneho kjótského chrámu Byodo-In, ktorý je vyobrazený na desaťjenovej minci. Lesklá socha Budhu, zenová záhrada a zlaté kapre v jazierkach. Keby ste sa vzniesli helikoptérou nad týmto chrámom všimli by ste si, že jazierka okolo majú špecifický tvar. Je to tvar japonského znaku pre srdce.

Havajský chrám je o niečo menší a bezbariérový. Nie je vyrobený z dreva, ale z cementu, pretože Havaj má veľmi vlhké podnebie a drevo by zhnilo. Havajský chrám taktiež zahrňuje miesta odpočinku, kyjotský chrám bol naopak vybudovaný len ako chrám.

Po prejdení vstupného mosta ihneď po ľavej strane sa nachádza veľký trojtonový zvon. Tento zvon bol vyrobený v Osake a po súhlase japonskej vlády ho umiestnili na ostrov Oahu na Havaji. O Kyjotskom origináli sa hovorí, že je 900 rokov starý a obyčajný ľudia naň nemôžu zvoniť. Ale tento zvon má len 54 rokov a každý návštevník ho môže otestovať. Jeho zvuk prináša pokoj a šťastie. Po skúške zvonu sa môžete vybrať priamo do chrámu.

Dôležité je si pred vstupom do chrámu dať dole topánky a odložiť si ich na miesto pre to určené. Vo vnútri nás už víta vôňa vonných tyčiniek a obria socha Budhu. Za dobrovoľný príspevok vám personál vie taktiež poskytnúť nejaké vonné tyčinky a vy si ich pre lepší zážitok môžete zapáliť a zapichnúť pred sochu Budhu. Potom sa druhou stranou dostanete von z chrámu, kde sa nachádzajú rôzne suveníry, stánok s nápojmi (odporúčam kokosové mlieko) a toalety. Keď budete pokračovať ďalej smerom k východu, tak sa ešte zastavte pri nejakom z jazierok, kde je možné pozorovať zlaté kapre. Kapre je možné aj kŕmiť, ale nie vlastnou stravou, stravu si musíte zakúpiť na mieste.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

29.05. → 12.06. +14 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

4890
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4800
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

1978 2473€
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA