Chrám Kailasanathar

Chrám Kailasanathar

Chrám Kailasanathar je Shiva Kanchi, ktorý je jedným z troch Kanchiov v Kancheepuram, ďalšie dva sú Vishnu Kanchi a Jain Kanchi. Chrám Kailasanathar sa nachádza na brehoch rieky Vedavathi na západných hraniciach Kanchipuram, je to najstarší chrám v meste Kancheepuram.

História chrámu Kailasanathar
Chrám Kailasanathar postavili Pallavovia v rokoch 650 – 705 po Kr. Je to prvý štrukturálny chrám v južnej Indii, ktorý postavil Rajasimha Pallaveswaram a neskôr ho dokončil jeho syn Mahendra Varma Pallava, takže Pallavovia boli týmto mestom takí uchvátení, že si Kancheepuram urobili hlavným mestom. Neskôr dynastia Chola prevzal Kancheepuram po dynastii Pallava. Je populárny názor, že počas vojen slúžil tento chrám ako bezpečný prístav pre vládcov. Tu králi postavili tunel ako únikovú cestu, ktorú možno vidieť aj dnes.

O chráme Kailasanathar
Tento chrám bol prvý svojho druhu vyrobený z kamennej architektúry v porovnaní s inými stavbami, ktoré boli vyrobené z kamenných rytín alebo skalných rytín. Základ tohto chrámu je vyrobený zo žuly, čo mu umožňuje odolať masívnej konštrukcii, zatiaľ čo vonkajšia konštrukcia a rezbárske práce sú vyrobené z pieskovca. Chrám má 58 malých svätýň zabudovaných do výklenkov zloženého múru uzatvárajúceho hlavnú svätyňu. Svätyňa zobrazuje rytiny Pána Šivu a bohyne Parvati v mnohých tanečných formách. Okrem čiastkových svätýň sa tu nachádza sanctum sanctorum (hlavná svätyňa), mandapa (hlavná sieň), vysoký zložený múr a vstupná brána gopuram. Stĺpy mandapy majú sochy levov stojacich na zadných nohách, akoby sa snažili varovať, aby neublížili chrámu.

Vstupná stena má osem malých svätýň a gopuru. Chrám Kailasanathar má jednoduché usporiadanie s vežou (Shikara) v strede komplexu. Veža chrámu sa týči v tvare pyramídy a má na vrchole kupolovitú strechu.

Hlavná svätyňa (sanctum sanctorum) má 16-hrannú Shivalingu vyrobenú z čiernej žuly. Vo vnútorných a vonkajších stenách chrámu sú vytesané obrazy mnohých bohov a bohýň. Pri vchode je aj socha Nandi, ktorá stráži. Bohovia a bohyne, ktoré majú svoje rytiny na vonkajších stenách, sú Brahma, Višnu, Nandi, bohyňa Durga s tromi Ganami a Šiva v póze Samhara-Tandava (deštruktívny tanec).

Vnútorné steny chrámu majú veľa zobrazení rôznych hinduistických božstiev ako napríklad - Durgy, Skanda, Bhavati, Tripurantaka, Garudarudha-Višnu, Narasimha Višnu (Višnu v inkarnácii muža s tvárou leva), Šivu Tandavu (Šivu v tanečnej póze), Šivu oddeľujúceho piatu hlava Brahmy, znesvätenie Yagna z Dakhsa, Brahma a jeho manželka, Višnu lemovaný Bhudevi a Sridevi, Lingodhbava (vznik lingy), Bhikshatana, Ravana a Vali, ktorí sa modlia k Atmalingovi Chandikeshvarovi. Južná stena chrámu má veľmi elegantný obraz Šivu v sediacej polohe pokoja a ticha známej ako Dakhshinamurti a jej západná stena má Šivu v podobe Lingodhbav.

Špecialita chrámu
Toto je jediný chrám v Kanchipuram, ktorý si zachoval svoju originalitu aj po tom, čo ho postavili Pallavovia, zvyšok všetkých chrámov neskôr pozmenili alebo upravili králi dynastie Chola a/alebo vládcovia Vijayanagaru po tom, čo ho postavili Pallavovia. Vo všetkých smeroch chrámov je početné vyobrazenie sochy vztýčených levov. 

My v BUBO si tento jedinečný chrám nenecháme újsť a nazrieme do jeho útrob rovnako ako sa pokocháme jeho jeidnečnou architektúrou a originalitou počas nášho zájazdu Južná India.

Chceš vedieť o neznámej Južnej Indii viac? Prečítaj si náš blog - Neznáma Južná India.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3887 4859€
K

Ázia  

Nepál, India

17.05. → 01.06. +14 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

2911 4479€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: