Chrám Virupakša, Hampi

Chrám Virupakša, Hampi

Jednou z hlavných a najznámejších pamiatok Hampi, ktorá je rovnako považovaná za jedno z miest, ktoré by mal každý návštevník južnej Indie navštíviť, je Chrám Virupakša. Hinduistický svätostánok na tomto mieste stojí nepretržite už od 7. storočia n. l. Pôvodne však išlo iba o malú svätyňu, ktorá sa postupom času rozrástla na mohutný chrámový komplex.

Najkrajší pohľad na samotný chrám je z priľahlého kopca, z ktorého ku chrámu schádzame popri majestátnych do zlata sfarbených balvanoch. Práve toto miesto je najkrajšie ráno - tesne po východe slnka, alebo na konci dňa pri jeho západe. Je len na vás, kedy sa sem vyberiete. Najväčší rozkvet nastal pod vidžajanagárskými vládcami v polovici 14. storočia.

Umelecké diela, ktoré v tomto období vznikli, boli neskoršie systematicky ničené moslimskými dobyvateľmi. Napriek tomu, že bolo mesto takmer zrovnané so zemou, ľudia na tomto mieste naďalej praktikovali svoje náboženské rituály. Zvyšky chrámového komplexu formujú stred dediny Hampi.

Vstupnú bránu tvorí päťdesiat metrov vysoká gopurama, za ktorou sa vinie približne kilometer dlhá ulica. Na jej druhom konci stojí mohutná socha býka Nandi, na ktorom jazdí boh Šiva. Vrámci komplexu sa nachádza viacero menších svätýň, pričom samotný chrám je zasvätený Sri Virupaksha, jednej z foriem boha Šiva.

Atmosféra tohto živého hinduistického chrámu vás dostane. Množstvo horiacich olejových sviečok a tisícky hinduistov, ktorí do tohto chrámu každý deň prichádzajú. Pri šťastí tu máte možnosť vidieť aj jedného z chrámových slonov. Chrám je zaradený medzi skupinu monumentov v Hampi, ktoré spadajú pod patronát UNESCO.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3158 4859€
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
K

Ázia  

Nepál, India

01.05. → 16.05. +15 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

4433
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: