Čína sa otvorila turistom

Čína sa otvorila turistom komu pomohol svetový lock down najviac?

Čína dnes (po 3 rokoch) zrušila povinnú karanténu po prílete. Týmto nariadením zrušila svoju politiku „nulového covidu“. Vyzerá to tak, že čím väčšia diktatúra, tým dlhší lockdown. Či? Čína ho mala dokonca dlhší než Slovensko. V „proticovidových opatreniach“ je viac politiky než zdravého rozumu od začiatku pandémie. My v BUBO však vynechávame politiku a ako najväčší organizátor zájazdov (kontinuálne posledných 25 rokov) kričíme Halelúja. Konečne! No pozor, otvorenie platí pre domácich.

Pre zahraničných turistov je Čína stále zatvorená, ale po čínskom novom roku, kde sa očakáva cestovanie dvoch miliárd ľudí, očakávame otvorenie aj pre nás - Európanov. Západné médiá dnes píšu, že v Číne bude najviac prípadov covidu od začiatku ich lockdownu – ok, to je pravda. Ide stále o najľudnatejšiu krajinu a vláda Číny to aj svojim ľuďom takto komunikuje. No covid už nie je tým, čím býval, keď ho vypustili z laboratórií vo Wuhane. Či to s „čínskym vírusom“ bolo inak? Čo je vlastne v tejto politicky a biznisovo motivovanej propagande pravda?

Čína zatvorila najtvrdšie a predstihla tým dokonca praktiky demokratov v USA a extrémny lockdown na nevzdelanom Slovensku. Čína s tým mala (tak ako Slovensko na začiatku – klobúk dole) obrovský úspech a na covid v obrovitánskej krajine prakticky nikto nezomrel. Na druhej strane, počet mŕtvych v USA je otrasným výsledkom a ukazuje na desivý stav zdravotníctva a celkového zdravia „Američanov“. Toto je však fakt a treba ho vždy spomínať, ak ideme ohovárať Čínu, ktorá je po USA druhou najsilnejšou ekonomikou a najväčším geopolitickým rivalom (väčším než Rusko).

V októbri 2022 sa v Pekingu konal význačný kongres komunistickej strany a Čína ostala zatvorená. Nikto sa jej do vnútornej politiky nemiešal. Čínski vládni predstavitelia pochopili (tak ako všetci na svete), že vyhovoriť sa na covid je ideálne a svoj ľud viete ovládať takto najlepšie. Po zjazde, ktorý opäť stanovil za prezidenta Číny aj na tretie funkčné obdobie veľmi úspešného Si Ťing-pchinga, „prepukli protesty“, o ktorých západ opäť informoval. Neustále (posledných 6 mesiacov) napádame, prečo je Čína zatvorená. Statisíce článkov dokonca aj v našich novinách. A tak Čína otvorila. Teraz ju budeme napádať, prečo otvorila? Je toto normálny prístup? Nie je novinárom zo seba samých zle? Nikto tu nemá pamäť aspoň mesiac?

Čína vie, že po oslavách nového roka (ide o oslavu koncom januára a začiatkom februára) počet prípadov rapídne stúpne. Vírus však už nie je taký silný. Kto chcel, je očkovaný (aj keď, áno, čínska vakcína nie je taká dobrá ako naša – vyrobená v Indii).

Lockdown sveta, nemožnosť cestovať, zrušenie globalizácie... Kto na tomto zatvorení najviac stratil? Čína!

Možno naozaj Západ nevie bojovať s narastajúcou silou Číny slušne? Možno takéto drastické zatvorenie sveta, kedy sa zistilo, že i Phone Pro neviete kúpiť – ja som si ho objednal pred 4 mesiacmi a stále ho nemám. Pritom som VIP klient Orangeu. Môj model nestihli do Vianoc dodať, to je fakt. Nevyrábali sa BMW a iné autá, lebo nemali čipy. Veci prestali fungovať a všetko extrémne zdraželo. Z Číny to bolo lacnejšie, no drahšie vieme vyrobiť aj my. Čo poviete na tento pohľad?

Takéto drastické zatvorenie sveta jasne poukázalo na závislosť od Číny. Možno najvyšší predstavitelia skutočného západného biznisu toto potrebovali, aby sme sa od Číny odklonili - majú pred investormi argumenty a nebudú sa musieť pozerať iba na štvrťročné výkazy zisku. Ekonomicky to nevieme - sú lacnejší, stále lepší a lepší, AI majú lepšiu, všetko ide smerom našej potupy. No lockdown a ešte vyhovoriť sa na neekologickosť čínskych výrobkov? Možno toto je cesta, ktorou chceme ísť?

Ja som za priamy, čestný boj, kedy naši predstavitelia prestanú rozprávať o tom, že „si zaslúžime istoty“ a, naopak, bude sa tvrdšie pracovať. Ľavicové strany – iné ani u nás nemáme, zaniknú a pravicové strany sa zamerajú na slušný ekonomický boj. Vzdelanie, výkon, výsledky. Toto je správna odpoveď Číne a nie klamlivé urážanie.

No otázka, samozrejme, je, máme pri tejto „pademokracii“ ešte šancu zastaviť tohoto tvrdo pracujúceho, vzdelaného giganta, ktorý robí veci omnoho čestnejšie než my? Tento dlhočízny čínsky lockdown ukázal, že diktatúra má svoje slabiny. Čínska ekonomika sa po dlhých desaťročiach prepadla.

Mám o Číne mnoho textov, knihy. Áno, ide o anglosaskú literatúru. Väčšina zdiela populárny naratív – na to dostanete dotáciu a pohladenie po hlavičke. No sú aj takí ako Ray Dalio, ktorí hovoria už roky podobne ako ja. Sme zatiaľ osamotení a aj v USA, logicky, prevládajú masy, ktoré iba opakujú to, čo píšu nevzdelané médiá. No som presvedčený, že v USA sú ľudia, ktorí vedia, ktorá bije, a vedia, že ohováranie Číny situáciu nerieši.

Do Číny, tak ako do USA, sa však rozhodne oplatí cestovať. Porozprávate sa s Číňanmi a sami si urobíte názor. To je extrémne obohacujúce.
Môžete si začať vyberať: Zájazdy Čína

Ak si chcete prečítať o Číne, politike a ekonomike, budúcnosti náročný blog, budem rád. Čínu považujem za najväčšieho rivala Západu a Západ s dnešným tandemom hlúpych médií a hlúpych politikov za upadajúci. Zároveň verím slobode a tomu, že nájdeme silu na VEĽKÚ zmenu.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
K

Ázia  

Čína


náročnosť

11 dní

Trvanie

3504 5006€
K

Ázia  

Japonsko, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

2492 3560€
Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

Ľuboš Fellner 37 min. čítania
Marco Polo v Číne Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo v Číne

Marco Polo strávil v Číne vyše 17 rokov. Prejdeme sa s ním z dnes búrlivého Sin-ťiangu krížom cez celú obrovskú krajinu až do hlavného mesta.…

Ľuboš Fellner 20 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: