Čo bude nasledovať po smrti kráľovnej?

Čo bude nasledovať po smrti kráľovnej?

Kráľovná Alžbeta II. - najscestovanejší monarcha - zomrela vo štvrtok 8. septembra. Po jej úmrtí sa spustila Operácia London Bridge a zároveň aj Operácia Unicorn, keďže zomrela v Škótsku v zámku Balmoral. Britským kráľom sa stal okamžite po jej úmrtí jej syn Charles - kráľ Karol III. Po smrti kráľovnej sa zmenil text britskej hymny i bankovky. Najbližších 10 dní bude držať Spojené kráľovstvo štátny smútok, kráľovská rodina dokonca mesiac. Čo sa udeje v najbližšie dni?

Deň D - tak sa oficiálne označuje deň úmrtia britskej panovníčky. Vtedy sa ako prvá prihovára verejnosti britská premiérka (v súčasnosti Liz Trussová). Ostatné dni majú prezývku D+poradové číslo.

Deň D+1 - Princa Charlesa oficiálne vyhlásia za nového kráľa Karola III. O 15.30 h tamojšieho času príde k nemu Trussová s celým kabinetom na audienciu.

Deň D+2 - Rakva kráľovnej sa vráti do Buckinghamského paláca. 

Deň D+3 - Karol III. prijme sústrasť vo Westminster Hall. Popoludní sa vydá na prehliadku Spojeného kráľovstva, ktorá sa začne návštevou škótskeho parlamentu a bohoslužbou v Katedrále sv. Gilesa v meste Edinburgh.

Deň D+4 - Karol III. pricestuje do Severného Írska, kde prijme ďalší prejav sústrasti na hrade Hillsborough a zúčastní sa bohoslužby v Katedrále svätej Anny v Belfaste. Uskutoční sa nácvik operácie Lion - sprievod rakvy z Buckinghamského paláca do Westminsterského paláca.

Deň D+5 - Sprievod od Buckinghamského paláca k Westminsterskému palácu sa uskutoční po slávnostnej trase cez Londýn. Po príchode rakvy bude služba vo Westminster Hall.

Deň D+6 až Deň D+9 - Kráľovná bude tri dni ležať vo Westminsterskom paláci - operácia Feather. Jej rakva bude ležať na vyvýšenej krabici známej ako katafalk uprostred Westminster Hall, ktorá bude otvorená pre verejnosť 23 hodín denne.

Deň D+10 - Vychádza to na 18. september. Toto bude kľúčový deň - deň pohrebu kráľovnej Alžbety II. vo Westminster Abbey. Napoludnie budú v celej krajine panovať dve minúty ticha. Procesie sa budú konať v Londýne a Windsore. V kaplnke sv. Juraja na hrade Windsor sa bude konať slávnostná bohoslužba a kráľovnú pochovajú v kaplnke pamätníka kráľa Juraja VI.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

3189 4555€
K

Európa  

Veľká Británia, Škótsko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1880 2685€
K

Anglicko, Veľká Británia


náročnosť

6 dní

Trvanie

1398 1645€
Najromantickejšie miesta sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najromantickejšie miesta sveta

Hovorí sa, že je jedno, kde ste, dôležité je, s kým tam ste. Ak ste zamilovaní, je vám dobre aj na skládke odpadu. No existujú predsa len miesta,…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Ascension - peklo Atlantického oceánu Prémiový blog

Prémiový blog Ascension - peklo Atlantického oceánu

Najťažšie dostupný ostrov. Ostrov, kam sa nedá dostať. Ascension, exotické britské zámorské územie, má mnoho asociácií. Britskí objavitelia ho…

Ľuboš Fellner 38 min. čítania
Tristan da Cunha - najvzdialenejší ostrov Prémiový blog

Prémiový blog Tristan da Cunha - najvzdialenejší ostrov

Podľa Guinnessovej knihy rekordov je Tristan da Cunha, lokalizovaný v prostriedku južného Atlantického oceánu, najizolovanejším obývaným ostrovom…

Ľuboš Fellner 41 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: