Burrata, Taralli, Gellato, Frisella, Panzerotto, Focacciu Barese
Čo ochutnať na juhu Talianska okrem skvelej zmrzliny gellato?
Taralli sú malé kúsky pečiva z múky, bieleho vína a olivového oleja. Z cesta najskôr vytvarujú malé kolieska, ktoré uvaria vo vriacej vode a následne ich upečú v rúre. Existujú slané aj sladké varianty, ochutnal som oboje, ale odporúčam kúpiť klasické slané.
O gastronómii sa dočítate v blogu s množstvom fotografií: Apúlia, Bari, Brindisi – informácie, tipy a rady.
Frisella je v podstate suchár s rajčinou, olivovým olejom a bylinkami. Námorníci si ich brali na rybačku, lebo vydržali večne.
Panzerotto sa podobá na neapolské calzone, ale je menšie, plnené zvyčajne rajčinami a mozzarelou. Čerstvé a teplé ho kúpite napríklad v Lecce či Brindisi.
V Bari si dajte určite Focacciu Barese. Hrubšie cesto, pritom chrumkavé, s cherry paradajkami s neuveriteľne intenzívnou chuťou.
Burratu určite poznáte, no teraz viete, že pochádza odtiaľto, a najlepšia je tu. Vnútro burraty tu volajú stracciatella (áno, ako tá zmrzlina) a dostanete sa k nej po prekrojení mozzarelového obalu.
Syr Caciocavallo môžeme preložiť ako „syr prehodený cez koňa“. Je to perfektná príloha k bruschette, a caciocavallo je známy ako pre svoj tvar, tak aj pre jemnú slanosť. Ak caciocavallo, tak Caciocavallo Podolico, nazývané takto preto, že sa vyrába z mlieka Podolských kráv.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Taliansko
- Siena - najkrajšie Toskánsko
- Limoncello na ostrove Capri
- Michelangelo a Dávid
- Taliansky Janov
- Posledná večera v Miláne a Leonardo da Vinci
- Cortina d´Ampezzo - stredisko Dolomitov
- Milánsky Dóm
- Luxusný hotel juhu Talianska- Masseria
- Alberobello -čo vidieť v Apúlii
- Najlepší chlieb na svete
- Údolie Itria - Apúlia
- Medzinárodný festival snehových sôch
- Južné Tirolsko - svadba
- Festival vo Fanove
- Sviatok Sant’Antonio Abate
- Lecce – čo vidieť v Apúlii
- Pamiatky Florencie
- Cucina Povera – zdravé jedlo chudobných
- Budúcnosť kulinárstva je v ekológii
- Bari – rady, informácie, a čo vidieť