Čo vedieť o Aljaške

Čo vedieť o Aljaške

V zásade má každá krajina svoje charakteristiky. Na priblíženie a pochopenie niektorých z nich sme pre vás pripravili zoznam krátkych záujímavostí pred príchodom na Aljašku. Ak o nich budete vedieť skôr je to vaša výhoda.

Motto krajiny: „North to the future" 

Fráza hovorí o Aljaške ako o zasnúbenej krajine. Stretnete sa s ňou na budovách, bilboardoch, stĺpoch, menu v reštauráciách, prakticky kdekoľvek. 


Ryba Aljašky: King Salmon

Losos kráľovský (Chinook salmon) je najčastejším druhom podávaného lososa na Aljaške. Je najväčším druhom lososa na svete. Môže byť 1,5 m dlhý a vážiť až 57 kilogramov. Pomenovanie Chinook nájdete aj na mnohých reštauráciách.


Kvet Aljašky: Forget me not 

V preklade - „Nezábudky" rastú najmä v Aljašských horách a kopcoch, pre obyvateľov sú symbolom stálosti/vernosti a vytrvalosti. Tiež odzrkadľujú krásu, ktorá sa adaptovala na náročné podmienky na život 

Strom Aljašky: Sitka Spruce

„Smrek Sitkanský" je z rady borovicotvarých, dorastá až do výšky 80 metrov a výnimky sú aj vyššie. Ide o najväčší druh smreku a zároveň 5. najvyšší ihličnan sveta. Domáci vedia využiť všetko od koreňov až po šišky. Rastú od výšky 910 metrov nad morom. 

Minerál Aljašky: Zlato

Aj napriek tomu, že je najvýznamnejším zdrojom krajiny ropa a plyn, je zlato na prvom mieste. Oficiálne bolo zlato označené za štátny minerál Aljašky v roku 1968. Aljašská zlatá horúčka priviedla na Aljašku a aj do Yukonu tisíce dobrodruhov a intrigánov v polovici 19. storočia a opäť začiatkom 20. storočia, keď bolo zlato objavené neďaleko mesta Fairbanks. 

Vták Aljašky: Willow Ptarmigan

Snehuľu kapcavú alebo tundrovú môžete nájsť najmä v tundre. Je najčastejším vtákom vnútrozemia. V lete je ich sfarbenie pier hnedé a v zime biele. Sú z čeľade bažantovitých. Pričom môžu byť približne 0,6 kg s dĺžkou 43 centimetrov. 


Hmyz Aljašky: four-spotted dragonfly

Vážka štvorškvrnná je charakteristická 4 čiernymi fľakmi na svojich krídlach od tela až po koniec. Aj napriek tomu že je považovaná za národný hmyz je hmyzom, s ktorými dôjdete najčastejšie do kontaktu komár a nie vážka. V  Kanade a ďalších 48 krajinách nižšie (známe aj ako „lower 48") môžete v každom zo štátov stretnúť aj Vážku severoamerickú, ktorá má 12 čiernych škvŕn. 


Aljaška toho ponúka oveľa viac, to sa dozviete a spoločne zažijeme pri jej objavovani na našich zájazdoch Aljaškou


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

31.08. → 14.09. +7 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

4890
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4900
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2805
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA