Diaľnica priateľstva G318

Diaľnica priateľstva G318

Čínska národná diaľnica vedie zo Šanghaja do Zhangmu na čínsko-nepálskej hranici. Je to najdlhšia čínska národná diaľnica s dĺžkou 5476 km a vedie od Šhanghaja a končí v Tibete. Z hlavného mesta Lhasa v autonómnej oblasti Tibet po Zhangmu sa nazýva aj diaľnica priateľstva. Je jednou z najdlhších samostatných ciest v Číne, po ktorej sa dostanete z pevninskej Číny do Tibetu. G318 bola dokončená a uvedená do prevádzky v roku 1954.

Všetci milovníci prírodných scenérií si tu prídu na svoje a na tejto trase stretnete aj mnoho motorkárov, ktorí si túto trasu vyberajú práve kvôli svojej povesti najkrajšej a najúžasnejšej cesty v Tibete. Tisícky cestovateľov ročne sníva o tom, že sa každý rok dostanú týmto spôsobom do Tibetu, už len kvôli nádherným výhľadom na krajinu.

Priesmyky, hlboké údolia, drsné hory, ľadovce, rieky a divoký Tibet! Trasa diaľnice vedie cez niekoľko veľkých miest v pevninskej Číne, pretína štyri provincie, až napokon dosiahne Tibet na hranici s provinciou Sichuan. Ďiaľnica sa dá rozdeliť do niekoľkých úsekov, z ktorých najznámejšie sú Sichuan Tibet Highway z Chengdu do Lhasy a čínsko-nepálska diaľnica priateľstva z Lhasy na hranicu Gyirong. Vďaka svojim strmým útesom, údoliam a úžasným výhľadom bola ohodnotená ako "scénická cesta Číny" časopisom Chinese National Geography.

Okrem toho je cesta pozdĺž diaľnice priateľstva plná histórie. Objavené proso, či ryža v ruinách obydlí, nefrit kultúry Liangzhu, bronz, staroveké domy, či miestne vežovité budovy a všetky tieto artefakty spolu vybudovali očarujúcu kultúru. Za zmienku taktiež stojí horské pásmo Hengduan, ktoré si nesie povesť najkomplikovanejšej alpskej rokliny na svete a cesta cez tento región je známa ako "duša v nebi a telo v pekle".

Počas putovania Tibetom po diaľnici priateľstva na našom zájazde Čína, Tibet, Nepál, India máme cestou zo Shigatse možnosť zastaviť sa na jedinečnom pamätníku, ktorý predstavuje to, že zo Šanghaja po tento bod je to 5000 km a preto sa aj nazýva 5000 kilometrový pamätník národnej diaľnice G318. Ďalej lovíme zážitky prechodom cez najvyššie položený priesmyk na diaľnici Gyatzo La vo výške 5252 m.n.m., ktorý je zároveň vstupnou bránou do najvyššie položeného národného parku na svete Qomolangma.

Magická krajina: na planéte, na ktorej žijeme, je známy, no záhadný pás. A to 30° severnej šírky. Tento spája množstvo svetových divov a záhad. Slávne rieky po celom svete ako Mississippi v USA, Eufrat v Iraku, rieka Yangtze v Číne – všetky ústia do mora na 30° severnej šírky. Okrem toho sa okolo 30° severnej šírky sústreďujú aj pyramídy v Egypte, Bermudský trojuholník, legendárna Atlantída, či visuté záhrady Babylonu. Pri skúmaní mnohých miest vedci zistili, že Čína má najrozsiahlejšie a najväčšie množstvo scénických oblastí práve okolo 30° severnej šírky. Väčšina z týchto oblastí tiež lemuje diaľnicu G318.

Samotná cesta je atrakciou pre turistov, najmä pre svoju vysokú nadmorskú výšku, nehostinnú krajinu a skvelú scenériu. Všetci cudzinci potrebujú na vstup do Tibetu cestovné povolenie, ktoré môže získať len registrovaná cestovná kancelária. Keď máte udelené čínske vízum, vaša cestovná kancelária si bude môcť zarezervovať itinerár a požiadať o cestovné povolenie do Tibetu. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

6750
K

Ázia  

Tibet, Nepál, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

4850
K

Ázia  

Tibet, Nepál, Čína


náročnosť

18 dní

Trvanie

3971 5440€
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta Prémiový blog

Prémiový blog Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta

Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí…

Prečo je v Tibete voda zelená? Blog

Blog Prečo je v Tibete voda zelená?

Tibetské modlitebné vlajočky Lung ta sa skladajú z piatich farieb symbolizujúcich päť elementov. Modrá je nebo, biela je vzduch alebo oblaky,…

Tomáš Horňák 9 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek

OD PÓLU K PÓLU 2024

NAJVYŠŠIE ZĽAVY OD 13.9.