Djokovičovi opäť zrušili víza

Djokovičovi opäť zrušili víza

A má zákaz vstúpiť do Austrálie na tri roky. Čo poviete, zaslúžil si arogantný Djokovič, rodák z mesta Belehrad, to, čo si pýtal? Alebo je ten obrovský skepticizmus ku covidu, čo tu máme, spôsobený presne takýmito iracionálnymi rozhodnutiami?  
 
Som z tenisovej rodiny, osobne som držal palce Novakovi na Australian Open v roku 2020, kedy som fandil priamo v Rod Laver Arena. Poznám zopár Australčanov, aj dnes som s dvoma o tomto prípade kecal, Larry mi napísal: "vieš je high profile antivax a nanešťastie máme o pár mesiacov voľby... je v  zlom čase na zlom mieste"

Vy viete môj názor, kedy som sa zastal Novaka už 6. januára v deň srbských Vianoc. A zastávam sa aj dnes - v prvý deň nového roka (podľa juliánskeho kalendára).
 
Myslím si, že dnešné rozhodnutie zrušiť Djokovičove víza - po tom, čo súd predtým rozhodol v jeho prospech - je do značnej miery o zachovaní si tváre austrálskej vlády  pred austrálskymi voličmi - voľby sú už v máji. Keby boli voľby o rok, tak Djokovič veľmi pravdepodobne hrá. My na západe tým, že rozprávame o Monice Lewinski a navonok prepierame všetko o Djokovičovi vzbudzujeme dojem, že sme otvorenou spoločnosťou. Keby tomu bolo naozaj tak, tak prečo ho nenecháme hrať? Nenecháme, lebo očkovanie!
 
Pýtam sa:
1.     Potrebuje Novak očkovanie? Potrebuje 34 ročný fit človek skutočne vakcináciu? A vopred sa slobodnému „západu“ ospravedlňujem za otázku
2.     Bojoval Novak proti vakcinácii? Nie je to tak, že on sa z určitých (napríklad zdravotných) dôvodov nedal zaočkovať, ale nikomu príliš svoje presvedčenie netlačí?!
3.     Má šancu Novak doniesť do Austrálie covid?
4.     Porušil pravidlo na vstup do krajiny?
 
Na všetky body ja odpovedám NIE.
 
Píše sa, že porušil karanténu, keď dal rozhovor novinárovi, no OK, ale to zrejme urobilo mnoho, skutočne mnoho ľudí. Keď za 14 dní našli toto, že novinár z ďaleka príde kvôli nemu, už je vlastne Tu a vy ho arogantne pošlete preč? Tým, že Novak Djokovič nie je arogantný, tak ho neposlal preč.  Áno, z dnešného hľadiska urobil chybu. No to nech súdi daný štát, toto nie je vecou Austrálie a nemá s dnešným prípadom nič.
Chudák, viete si predstaviť pod akým tlakom žije???
 
Austrálska vláda hovorí o pravidlách pre všetkých. No tu nejde o pravidlá, tu ide o porušenie dohody. To má Djokovič volať Scott Morrisonovi, či môže prísť, keď má právoplatné víza, má výnimku od dvoch lekárskych telies a súhlas štátu Victoria? A stačilo by volať Morrisonovi aleho aj Alexovi Hawke, ministrovi pre imigráciu?
 Kde je funkčnosť našich štátov?
Áno, normálne vlády nie je treba, ani o nich nevieme.  Ak máte silné súkromné spoločnosti, západné vlády sú tu iba na to, aby vyvolávali dojem vládnutia, a je to iba stupidná reality show, ktorú voláme demokracia. A to je problém, lebo keď neschopní ľudia majú rozhodovať, tak je to vždy takýto chaos. Covid ukázal na celom svete neschopnosť západu.
 
Djokovič je Don Quixote a nemá šancu. Tandem médiá-politici západu ho zničia a naše médiá všetko iba prevezmú. Sem-tam sa dostane von niečo od Novakovho trénera, pána Vajdu, či od našich tenistov, ktorí Novaka osobne dobre poznajú a tak vedia, čo je za človeka = že je to dobrý chlap. No neprebijete tú masu profesionálnych pisálkov, ktorí ohnú pravdu smerom, ktorým potrebujú.
 
Viete, že  ešte pred Djokovičovým príchodom premiér Scott Morrison povedal, že tento hráč bude "v ďalšom lietadle domov", ak jeho dokumenty nebudú pri prílete do Melbourne v poriadku?
 
Australčania ako ovce poslúchali svojich politikov a boli zatvorení. Poznáte tie prípady, kedy sa s rodinou nevideli mnoho mnoho mesiacov, lebo lock down začal platiť zo dňa na deň?
Austrália urobila chybu. Jednala doslova choro - politici si užívali svoju moc a dva roky molestovali všetkých obyvateľov. A teraz príde nezaočkovaný Srb, ktorý nechce byť zatvorený, je naopak slobodný. To naštve a australská vláda to považuje za podkopávanie svojej autority. Predstavitelia AO chcú, aby Djoko hral, no vláda si dala urobiť prieskum a viac ako 80% Austrálčanov je proti Djokovi -sú naštvaní. Zrejme na seba, veď doteraz si mysleli, akí sú super, že sú v lock downe. Zrazu im niekto ukáže, že to všetko mohlo byť dva roky inak? Dnešné vlády jednajú podľa dopytu masy a masa chce linč.

Austrália je stále od ruky (aj mentálne) a uzavrela sa, ako len ostrov dokáže. A teraz si to cez Omicron zlíznu. Omicron zabíja omnoho menej, ale Austrálčanov bude aj tak dosť. Nie toľko ako Európanov pri prvej vlne, keď ešte vakcinácia neexistovala, ale na austrálske pomery ich bude dosť.
Naozaj si vláda myslí, že toto zvalí na Djokoviča?
Počúvam reakcie, sledujem médiá, kde malý chlapec rozhodne povie, že aj keby Djokovič hral, on sa na neho pozerať nebude.
My na západe sme už naozaj tak „brainwashovaní“, že dávame najväčšiu silu hlasu deťom? A nemyslím iba Gretu Thumberg. Ak to berieme ako spestrenie, je to fajn, ale dať to do názvu a postaviť na „názore dvanásťročného chlapca“ správnosť rozhodnutia vyhostiť Djokoviča, to snáď nie. No bohužiaľ áno.
 
Ak ostane vládnuť populizmus, tak austrálsky premiér Scott Morisson musí takto jednať, lebo obyčajní Austrálčania ho v máji nezvolia.  A tak jedná ako idiot a médiá ho podporujú v jeho iracionálnom rozhodnutí.
 
Je jasné, že ide o politické rozhodnutie a ukážku „covidizmu“, ako som to počul od najúspešnejšieho českého politika Václava Klausa, ktorý si už asi ako Djokovič povedal, že bude hovoriť pravdu aj keď ho to bude stáť nepopularitu. Aj Klaus má tohoto všetkého už evidentne dosť.
 
Chudák Novak. Toto si naozaj nezaslúži. Jeden z najinteligentnejších tenistov súčasnosti, ktorý tak veľa pre tenis, svoju krajinu, chudobné deti atď. urobil, dostal od médií pomenovanie arogantný, a tí, čo nikdy nehrali tenis, nič o ňom prakticky nevedia, lebo ho sledujú iba z diaľky, tak to prevzali a všetci unisimo pritakávajú „arogantný, tak mu treba“. Zloba je v západnej spoločnosti veľká.
Ako to dopadne? Iba si počkajte, kedy Novaka zavolá na turnaj Putin či Ši Džinping. A čo Novakovi ostane, ako prijať pozvanie, keď ho západ odkopol?
 
Dnešný západ sa delí na rúškarov a antirúškarov, vakcerov a antivakcerov, na poslušných a tých, čo si dovolia povedať čokoľvek iné.
Takúto cenzúru si nepamätám ani za bolševika.


Djokovič sa mal dať (v jeho postavení a tým, že chce cestovať a niet úniku...) zaočkovať, to áno. Tu urobil chybu. Vraj to jeho žena je taká dlhodobá slniečkarka, antivakcerka (dlho pred covidom), prírodná žena? Ok, urobil v tomto chybu, ale za to mu ničiť takto život, to je príliš. Djokovič dá vládu na súd, ale právnici stoja fúru peňazí a sú drahí aj pre Novaka. Ak bude potrebovať na právnikov prispieť, pošlem peniaze.

PS: Toto, čo urobila vláda Austrálie, je obrovská hanba. Na úkor jedného človeka si robiť popularitu a ničiť mu život. Viete si predstaviť koľko musel trénovať, ladiť formu? Koľko stoja letenky pre celý team, celkovo obrovské náklady. Potom ho zatvoria do detenčného hotela, kde sú niektorí väzni 9 rokov ... Prial by som si, aby ostatní tenisti našli odvahu a odstúpili z tohoto turnaja. 

 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Kosovo, Srbsko, Bosna a Hercegovina, Albánsko, Čierna Hora, Chorvátsko, Severné Macedónsko


náročnosť

13 dní

Trvanie

1695
Najmladšie štáty sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najmladšie štáty sveta

Západná civilizácia a mnohí turisti zo všetkých kútov sveta sa naháňajú za tým naj. Ja nie som výnimkou. No čím som starší, tým sa viac zaujímam aj…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
KVÍZ: Poznáte Balkán? Otázky, ktoré vás preveria Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Balkán? Otázky, ktoré vás preveria

Dovolenka v Chorvátsku je špecialitou Slovákov dlhé roky. Mnohí však čoraz častejšie vyhľadávajú aj relax pri mori v Albánsku či Čiernej Hore,…

Viktor Háber 10 min. čítania
Belehrad - dokonalý návrat v čase Belehrad

Belehrad Belehrad - dokonalý návrat v čase

Pre turistov zo zámoria, ktorí chcú vidieť Európu, určite nebude Belehrad na najvyšších miestach rebríčku miest, ktoré treba navštíviť. Je však…

Viktor Háber 21 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: