DOC vs DOCG a IGT

DOC vs DOCG a IGT čo znamenajú a ako Vám pomôžu pri výbere vínka

Pomôžu písmená DOC, DOCG na etikete na rozoznanie kvality, alebo je to južanská „skratka“? Odpoveď nie je jednoznačná, ale áno, v základnom výbere to naozaj pomáha a Taliani, aspoň čo sa týka vína, dnes skutočne kontrolujú kvalitu. Postupnosť nárastu kvality ide od IGT (geografická indikácia vína) k DOC (kontrolované označenie pôvodu vína) a DOCG (kontrolované a garantované označenie pôvodu vína).
Ak sú to jediné informácie, ktoré máte, tieto písmenká budú výborným radcom, pretože identifikujú, akú úroveň kvality fľaša má. Treba vedieť, že vyše polovica talianskych vín sú vína bez označenia, teda stolové víno -  vino di tavola, alebo jednoducho vino. No aj medzi neoznačenými vínami sa nájdu experimentálne a úžasné vínka. Najznámejším príkladom úžasných vini di tavola boli takzvané supertoskánske vína označené takto v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Neskôr dosiahli označenie Toscana IGT. No toto nie je jediný prípad výnimky, v regióne Piemonte nenájdete ani jedno víno označené IGT. Mnohé bio vína sú teda bez akéhokoľvek označenia.
DOCG je istota a sú to kvalitnejšie vína než DOC. Prvý rozdiel je v tom, že pravidlá výroby vína (disciplinare di produzione) pre DOCG sú prísnejšie, ako pre DOC. Napríklad maximálna úroda pre DOCG môže byť od 7 do 10 ton hrozna na hektár.  Na druhej strane, pre DOC to môže byť až 12-13 ton na hektár (v závislosti od DOC). Z tohto dôvodu musia vinári DOCG vyberať to najlepšie hrozno a v konečnom dôsledku vyrábať vína lepšej kvality.
Ďalším dôležitým rozdielom je, že DOCG poskytuje „záruku“, že víno je autentické a spĺňa kvalitatívne parametre definované v jeho regióne. Kým DOC sa testuje raz za celý ročník, pri DOCG je postup odlišný. Pred plnením do fliaš sa každá šarža vína DOCG testuje samostatne.
Ak máte lepšie informácie, môžete načrieť aj medzi iné vína. Viac informácií sa napríklad dozviete v mojom blogu Najlepšie Talianske vína a regióny.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1802 2120€
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Rím pre pokročilých Rím

Rím Rím pre pokročilých

Už ste v Ríme boli, ale vraciate sa sem viac než desiaty raz tak ako ja. Prebrázdili ste Rím sami, s audioguidom, so sprievodkyňou, pozreli ste si…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: