Družník vrabcovitý

Družník vrabcovitý Vták s najrodinnejším hniezdom na svete

Družník vrabcovitý (Philetarius socius) síce pôsobí ako obyčajný malý hnedý vtáčik z oblasti Kalahari v Južnej Afrike, no tento vtáčik veľkosti vrabca je možno jedným z najzaujímavejších vtákov na svete. Tento druh sa výrazne od ostatných fyziognomicky podobných vtákov líši spôsobom života a stavbou hniezda. Pre celú svoju kolóniu, ako aj pre budúcich obyvateľov vytvárajú spoločné hniezdo.

Toto hniezdo však nie je obyčajné – je masívne, a premyslene „utkané“, ako taký obrovský bytový dom, v ktorom po celý rok žije až 100 rodín spoločenských družníkov vrabcovitých. Niektoré hniezda týchto vtákov sú obývané svojimi drobnými obyvateľmi viac ako 100 rokov.

Z diaľky môže hniezdo pripomínať kopu sena visiacu na strome. Ale ak sa pod hniezdo postavíte a pozriete sa hore, uvidíte otvory do rôznych komôr vo vnútri hniezda. Je to trochu ako včelí plást. Vstupné tunely do hniezda môžu mať dĺžku až 25 centimetrov a šírku 7 centimetrov. Okrúhle, útulné hniezdne komory majú zvyčajne priemer 10 až 15 centimetrov. V jednom hniezde môže byť 5 až 100 hniezdnych komôr, ktoré poskytujú domov 10 až 400 vtákom.

Pri stavbe hniezda používa tento druh rôzne materiály na viaceré účely. Veľké konáre tvoria strechu hniezda a suché trávy vytvárajú samostatné komory. Ostré hroty slamy chránia vstupné tunely pred malými predátormi. Hniezdne komory sú od vrchu až po spodok vystlané mäkkým rastlinným materiálom, srsťou, bavlnou a perím. Strom vhodný na hniezdenie má dlhý, hladký kmeň a vysoké konáre, aby odradil lezúceho predátora, na tomto druhu si pochutnávajú najmä hady. Medzi ďalších predátorov patrí napríklad mediar svetlochrbtý. Pre niektoré rodiny sa dokonalým stromom na stavbu hniezda stal najmä kvôli svojmu povrchu elektrický alebo telefónny stĺp.

Hniezda družníka potrebujú neustálu starostlivosť kvôli povahe použitých materiálov. Vtáky neustále pridávajú ďalší materiál, aby udržali hniezdo v poriadku. Práve preto môžeme o tomto druhu povedať, že sú zruční remeselníci – hniezda nielen udržiavajú, ale aj inštinktívne dostavujú alebo rozširujú – vytvárajú si obydlie rovnakým spôsobom ako to robili ich predchádzajúce generácie.

Hniezda však neplnia len funkciu domova, spĺňajú aj skvelé termoregulačné vlastnosti. Veľké hniezda pomáhajú spoločenským vtákom tkáčikom zostať v drsnom podnebí Kalaharskej púšte v bezpečí. Počas mrazivých zimných nocí im presun do dobre izolovaných centrálnych komôr hniezda pomáha udržať sa v teple. Pálivé letné teploty sa lepšie znášajú pri odpočinku v jednej z vonkajších komôr hniezda. Niet sa čomu čudovať, že tieto drobné vtáčiky nikdy nemigrujú. Zostávajú po celý život v jednej lokalite a v hniezde vítajú aj iné vtáčie návštevy. Nenadarmo je teda tento druh pomenovaný ako družník.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Juhoafrická republika


náročnosť

9 dní

Trvanie

3572 4763€
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

15.08. → 23.08. +22 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

3702
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

6424
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: