Dynastia Chakri

Dynastia Chakri

História tejto dynastie sa začala 6. apríla v roku 1782, keď kráľ Rama I., ktorý založil dynastiu Chakri, presťahoval svoje hlavné mesto z Thonburi na západnej strane rieky Chao Phraya do Rattanakosinu, kvôli obrane pred útokmi Barmy (dnešného Mjanmarska). Skutočná modernizácia Thajska sa začala za vlády kráľa Rámu IV. (r. 1851-1868). Ten podpísal s Britániou Bowringovu zmluvu. Je to prvá zmluva medzi Thajskom a zahraničím. V čase ratifikácie zmluvy používalo Thajsko ako prvé národný titul Siam.

Potom kráľ Ráma IV. pokračoval v západnej kultúre podpísaním zmlúv o priateľstve a obchode so Spojenými štátmi, Francúzskom, Dánskom, Belgickom, Talianskom, Švédskom, Nórskom, Rakúskom a Maďarskom. Kráľ Ráma V. Chulalongkorn (r. 1868–1910) dosiahol pozoruhodný úspech v modernizácii spoločnosti a politiky a posilnení svojej kráľovskej autority. Boli uznané vojenské, daňové a právne systémy a zriadené školy, aby bolo základné vzdelanie povinné. V tom čase umiestnili železnicu na východ-západ a sever-juh so stredom na Bangkok a zaviedli parník.

Bratia kráľa Rámu V. pôsobili ako šéfovia rôznych oblastí vrátane administratívy, spravodlivosti a armády, čo viedlo k modernizácii Thajska a posilneniu jeho kráľovskej autority. Počas vlády kráľa Rámu VI. Wachirawuta (r. 1910-1925) sa Thajsko pasívne zúčastnilo prvej svetovej vojny ako člen spojeneckých mocností. V dôsledku toho posilnilo svoje medzinárodné postavenie a poskytlo príležitosť prelomiť nerovnú zmluvu.

Ráma VII. Prajadhipok (r. 1925-1935) bol posledným autokratom Thajska. Vznikla Národná rada, ktorá sa snažila vyriešiť finančné ťažkosti a oznámila vládnu reformu - plán, ktorý by právo riadiť vládu preniesol na predsedu vlády, aby sa vyrovnal s globálnou krízou. Nebol pripravený stať sa kráľom, no bol plný nadšenia. Všade číhajúce problémy vyvrcholili vojenským prevratom v júni 1932. Bola zavedená konštitučná monarchia a kráľ Ráma VII. oficiálne abdikoval v marci 1935.

Armáda korunovala Anantu Mahitdola, synovca kráľa Rámu VII. Kráľ Ráma VIII. (r. 1935–1946) sa vrátil do vlasti v roku 1945 po tom, čo väčšinu svojej vlády študoval vo Švajčiarsku. Zomrel o šesť mesiacov neskôr - v roku 1946 vo veku 21 rokov. Bhumibol Adulyadej, Ráma IX. (r. 1946-2016), bol korunovaný vo veku 19 rokov, keď zomrel jeho brat, a zostal najdlhšie slúžiacim vedúcim moci na svete a najdlhším panovníkom v thajskej histórii, pričom moc prevzal na 70 rokov a 126 dní až do svojej smrti v roku 2016.

Kráľ Ráma IX. bol kráľom, ktorý získal od ľudí božskú úctu. V prvých rokoch svojej vlády obhajoval armádu, no v 90. rokoch ho hodnotili ako prispievateľa k demokratizácii. Od 50. rokov 20. storočia investovala kráľovská rodina do projektu zameraného na podporu životov obyvateľov odľahlých a horských oblastí. Začalo sa pracovať na odstránení chudoby, zvýšení príjmov a zlepšení vzdelania.

Po celom Thajsku vyvesili fotografie a portréty kráľa Rámu IX. a kráľovnej Thajska, aby vyjadrili úctu ľuďom. Zároveň vybudoval aj mnohé z jeho bohatstva. Keď 13. októbra 2016 zomrel kráľ Rama IX., Vajiralongkorn, jeho jediného syna Bhumibolu korunovali za panovníka vo veku 64 rokov. Syn Rámu IX. - kráľ Ráma X. - oficiálne nastúpil na trón so zlatou korunou s viac než 230-ročnou históriou dynastie Chakri, o ktorej si povieme ešte viac na zájazdoch do Thajska.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2134 3185€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur


náročnosť

15 dní

Trvanie

4582
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

3812
KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku Blog

Blog KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku

Poznáte Thajsko? Viete, kde hľadať najväčšiu sochu zlatého Budhu, akou menou sa platí v krajine či kedy sa tu oslavuje exotický nový rok? Thajsko…

Viktor Háber 11 min. čítania
Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye Ayutthaya

Ayutthaya Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye

Legendárne a mocné kráľovstvo Ayutthaya vás očarí svojou históriou a mysticizmom. Stúpy ukrývajúce relikvie, ležiaci Budha, hlava Budhu v kmeni,…

Adam Záhorský 9 min. čítania
Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu... Bangkok

Bangkok Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu...

Mesto, ktoré sa nedá pomýliť so žiadnou inou ázijskou metropolou. Thajský budhizmus, thajský box, thajská masáž, thajská kuchyňa i jej úžasná…

Katarína Pivovarníková 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: