Egypt bude hostiť sudánske mierové rokovania

Egypt bude hostiť sudánske mierové rokovania

Egypt pozval sudánske občiansko-spoločenské a politické strany na konferenciu, kde sa bude diskutovať o spôsoboch ukončenia občianskej vojny v Sudáne.

Tlačová správa egyptského ministerstva zahraničných vecí uviedla, že stretnutie plánované na koniec júna má za cieľ „dosiahnuť konsenzus medzi rôznymi sudánskymi civilnými politickými silami a o spôsoboch budovania komplexného a trvalého mieru v Sudáne prostredníctvom čisto sudánskeho národného dialógu založeného na čisto sudánskej vízii".

Konferencia je najnovším úsilím susedov Sudánu o ukončenie ničivej občianskej vojny, ktorá už druhý rok pustoší krajinu. Predchádzajúce intervencie regionálneho bloku IGAD, Etiópie a Kene pri sprostredkovaní mierovej dohody nepriniesli ovocie.

Rad sudánskych občianskych a politických skupín je združených pod hlavičkou Taqadum, ktorej predsedá bývalý premiér Abdalla Hamdok. Minulý rok aliancia podpísala dohodu so sudánskymi Rapid support forces (RSF – vojenské jednotky, ktoré sú vycvičené a vybavené na rýchle nasadenie v reakcii na krízové situácie, predtým dotované a prevádzkované vládou Sudánu), jednou z bojujúcich strán, o správe civilných a politických záležitostí v oblastiach, ktoré táto skupina kontroluje. Hamdok sa tiež stretol s Hamdanom Daglom, veliteľom RSF.

Tento krok armáda kritizovala, pričom obvinila Taqadum z toho, že sa snaží spojiť s rebelmi. Skupina popiera obvinenia z podpory akejkoľvek strany v konflikte a trvá na tom, že jej poslaním je ukončiť vojnu.

V súčasnosti zostáva jediným civilne otvoreným letiskom Port Sudán. Medzinárodné letisko v Chartúme , kde začínajú naše BUBO prehliadky zájazdu Sudán: Modrý a Biely Níl zostáva naďalej kvôli vojenskému konfliktu zatvorené. My vás v BUBO pozývame na cestu do nemenej zaujímavého, susedného, historicky neskonale význačného Egypta (zájazd Egypt maximálne poznanie), ktorý sa rozhodol hositiť dôležitú mierovú konferenciu.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Eritrea, Sudán


náročnosť

13 dní

Trvanie

4970
K

Afrika  

Sudán


náročnosť

9 dní

Trvanie

3560
E

Afrika  

Džibutsko, Somálsko, Eritrea, Sudán

27.11. → 14.12.

náročnosť

18 dní

Trvanie

10560
Afrika – príbehy z domova Prémiový blog

Prémiový blog Afrika – príbehy z domova

Všetci pochádzame z Afriky, tvrdia vedci. Najprv sa mi to zdalo nepravdepodobné, veď ja som beloch, čo sa ledva opáli a nechápal som, čo mám…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Ťavy - kráľovné púšte Blog

Blog Ťavy - kráľovné púšte

Hoci sú ťavy v našich končinách pomerne neznámym zvieraťom, s človekom žijú už celé tisícročia. Fascinujúce tvory, dokonale prispôsobené životu v…

Martin Ferenčík 29 min. čítania
Khartoum - exotické hlavné mesto Sudánu Chartúm

Chartúm Khartoum - exotické hlavné mesto Sudánu

Khartoum je exotické africké mesto, ktoré očarí každého skúseného cestovateľa. Ani nie tak svojou architektúrou alebo pamiatkami, ale neuveriteľne…

Marek Melúch 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: