Eiffelova veža - symbol Paríža

Eiffelova veža - symbol Paríža Jedna z najnavštevovanejších pamiatok sveta

Aký by to bol výlet v Paríži, keby ste nenavštívili Eiffelovu vežu? Najznámejšia pamiatka a symbol metropoly Francúzska. Nad mestom sa týči od roku 1889 a 31. marca tohto roku oslávila úctyhodných 133 rokov. Mohla mať pritom oveľa menej. Firma Gustava Eiffela, po ktorom dostala veža meno, ju skonštruovala pri príležitosti vtedajšej svetovej výstavy. Následne ju mali po 20 rokoch zbúrať.

Ak by došlo k jej rozobratiu, išlo by o zrejme najväčšiu chybu v histórii architektúry i cestového ruchu. Podľa dostupných údajov navštevuje Eiffelovu vežu ročne v priemere sedem miliónov turistov. To z nej robí jednu z vôbec najnavštevovanejších a najzarábajúcejších pamiatok na svete. Zachránil ju Gustave Eiffel tým, že na ňu umiestnil rádiovú anténu a bezdrôtový telegraf. Pre francúzsku vládu sa tak stala príliš užitočnou na zbúranie.

Eiffelova veža sa nachádza v siedmom obvode Paríža. Meria 324 metrov. Návštevníci si môžu vybrať, ktoré z troch poschodí navštívia. Prvé z poschodí je vo výške 57 metrov a vedie k nemu 327 schodov. Druhé podlažie zase vo výške 116 metrov a vedie naň viac než dvojnásobok – 674 schodov. Drvivá väčšina ľudí sa ale vyberie na najvyššie tretie poschodie. To je vo výške 274 metrov a tamojšia vyhliadková plošina je stále najvyššou v Európskej únii. Naokolo uvidíte všetky najznámejšie pamiatky Paríža a byť hore je zážitkom, ktorý vám môžeme len odporučiť.

Hoci by naň viedlo až 1 665 schodov, tu sa dá dostať len jedným z ôsmich výťahov. Celkovo ide o rýchlejšiu možnosť, logicky, aj o niečo drahšiu a musíte počítať s tým, že si vystojíte dlhšie rady. Odporúčame jej návštevu v ranných hodinách – od 9:00 či 9:30 v závislosti od sezóny, kedy je pred ňou menej ľudí.

Eiffelova veža je udržiavaná a aby nehrdzavela, nanášajú na ňu 60 ton farby každých sedem rokov. Premaľovávajú ju aj v súčasnosti, pričom ide o jubilejné 20. premaľovanie pri príležitosti OH 2024, ktoré bude hostiť práve Paríž. Hoci francúzsky časopis Marianne začiatkom júla prišiel s informáciou, že potrebuje komplexnejšiu rekonštrukciu a dočká sa len kozmetickej úpravy, môžeme sa tešiť na divadlo svetla a farieb. Práve veža a jej osvetlenie sú symbolom prezývky „mesto svetiel“, ktorá Parížu prischla. Navštívite Eiffelovu vežu a ostatné pamiatky Paríža s BUBO? Zájazd do Paríža.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Lichtenštajnsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko

24.08. → 01.09. +1 termín

náročnosť

9 dní

Trvanie

2039 2265€
K

Európa  

Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2447 3059€
K

Európa  

Anglicko, Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2368 2960€
TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 16 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
10 najmenej navštevovaných krajín sveta Prémiový blog

Prémiový blog 10 najmenej navštevovaných krajín sveta

Organizácia Spojených národov (UNWTO - UN World Tourism Organisation) vedie dlhé roky štatistiky počtu turistov v krajinách celého sveta. Najviac…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: