Napoleonova hrobka v Invalidovni

Napoleonova hrobka v Invalidovni Gigantický sarkofág

Parížska Invalidovňa je múzeom zbraní a vitrínou bojových rekvizít. Zároveň aj domovom vojnových veteránov a nemocnicou pre nich. Navštevovaná pamiatka v Paríži sa však teší záujmu ľudí z iného dôvodu. Hlavnou príčinou, prečo sa do nej oplatí sa pozrieť, je hrobka Napoleona Bonaparteho.

Pozostatky Napoleona, ktorý si želal byť pochovaný v meste Paríž, prišli do Francúzska po repatriácii zo Svätej Heleny v roku 1940. Hrobku dokončili v roku 1861 a otvoril ju Napoleon III. Architektom hrobky bol Louis Visconti a hlavným sochárom James Pradier.

Visconti vytvorili kruhovú priehlbinu alebo otvorenú kryptu pod kupolou Invalidovne. Tá je obklopená kruhovou galériou podopretou dvanástimi stĺpmi  so sochami. Na stene galérie je zase desať veľkých reliéfnych panelov oslavujúcich Napoleonove úspechy.

To, čo udrie do očí, sa však nachádza v strede – gigantický sarkofág z purpurového kremenca dovezeného z Karélie na podstavci zo žuly ležiacom zase na čiernej mramorovej doske. Hoci sa napoleonsky komplex považuje za mýtus, keďže Napoleon meral 168 až 170 centimetrov, pri pohľade na sarkofág zvrchu si pomyslíte, že si musel chcieť niečo vykompenzovať.

Hoci to nie je taká veľká hrobka ako napríklad egyptské pyramídy, pohľad na sarkofág vás uchváti. Vidieť, kde ležia pozostatky Napoleona, je zážitok, aký zbierame s BUBO. Poďte na výlet do Paríža. Zájazdy do Paríža.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Lichtenštajnsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko

24.08. → 01.09. +1 termín

náročnosť

9 dní

Trvanie

2039 2265€
K

Európa  

Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2447 3059€
K

Európa  

Anglicko, Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2368 2960€
TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 16 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
10 najmenej navštevovaných krajín sveta Prémiový blog

Prémiový blog 10 najmenej navštevovaných krajín sveta

Organizácia Spojených národov (UNWTO - UN World Tourism Organisation) vedie dlhé roky štatistiky počtu turistov v krajinách celého sveta. Najviac…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: