Place de la Concorde v Paríži

Place de la Concorde v Paríži

Place de la Concorde (po slovensky Námestie svornosti) je jedným z hlavných námestí a tiež aj najväčším, najznámejším a najkrajším námestím v meste Paríž. Leží presne medzi ďalšími známymi pamiatkami Paríža - múzeom Louvre (presnejšie jeho Tuilerijskými zahradami) a luxusným bulvárom Chámps-Élysées. V minulosti nieslo tiež názov Námestie revolúcie či Námestie Ľudovíta XVI. a bolo miestom mnohých významných verejných popráv - vrátane tej kráľa Ľudovíta XVI., Márie Antoinetty a Maximiliena Robespierra počas priebehu Veľkej francúzskej revolúcie.

Samotné Námestie svornosti v Paríži je dielom francúzskeho architekta Angea-Jacquesa Gabriela. Ten ho v roku 1754 začal stavať ako námestie Ľudovíta XV. V priebehu ďalších desaťročí sa Place de la Concorde vyformovalo do svojej súčasnej podoby a je populárnym dopravným uzlom a východiskovým bodom do rôznych smerov k parížskym pamiatkam. Samotné námestie ponúka pohľad na mnoho očarujúcich diel.

Egyptský obelisk - Je jedným z dvoch obeliskov, ktoré egyptská vláda dala Francúzom v 19. storočí. Druhý zostal v Egypte pre jeho vysokú váhu. Tento prišiel do Paríža v roku 1833 a vztýčili ho o tri roky neskôr. Obelisk má 3300 rokov, 23 metrov a 250 ton. Je z ružovej žuly a hieroglyfy vyzdvihujú vládu faraóna Ramessa II. Vláda Francúzska pridala na vrchol obelisku v roku 1998 pyramídovú čiapku so zlatým sfabením, čím nahradila chýbajúci originál. Jeho preprava a umiestnenie neboli jednoduché, čo je znázornené aj ilustráciami na jeho podstavci.

Fontány - Severná a južná fontána na Place de la Concorde. Oboje sú dielom Jacquesa-Ignaca Hittorffa, ktorého inšpirovali fontány v Ríme - Piazza Navona a Piazza San Pietro, obe mali obelisky zarovnané s fontánami. Každá z Hittorffových fontán bola vysoká deväť metrov a zodpovedala výške predošlých stĺpov a sôch okolo námestia. Obe fontány majú rovnakú podobu - severná fontána je venovaná riekam s alegorickými postavami znázorňujúcimi Rhonu a Rýn, umenie zberu kvetov a ovocia, zber a pestovanie hrozna či géniov riečnej plavby, priemyslu a poľnohospodárstva. Južná fontána, bližšie k Seine, predstavuje moria s postavami z Atlantiku a Stredozemného mora, zber koralov, rýb, mäkkýšov, perál a géniov astronómie, navigácie a obchodu.

Okolie - V okolí námestia je tiež viacero dôležitých budov Paríža, najmä na severnej strane sú to Hôtel de Crillon a Hôtel de la Marine (dnes budova Ministerstva námorníctva). Budova Hôtels du Plessis-Bellière je od roku 1898 zase sídlom francúzskeho Automobile Club de France. Z južnej strany sú to už spomenuté Tuilerijské zahrady.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Lichtenštajnsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko

27.04. → 05.05. +3 termíny

náročnosť

9 dní

Trvanie

2605
K

Európa  

Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3048
K

Európa  

Francúzsko

11.04. → 15.04.

náročnosť

5 dní

Trvanie

2670
TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 16 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
10 najmenej navštevovaných krajín sveta Prémiový blog

Prémiový blog 10 najmenej navštevovaných krajín sveta

Organizácia Spojených národov (UNWTO - UN World Tourism Organisation) vedie dlhé roky štatistiky počtu turistov v krajinách celého sveta. Najviac…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: