Pont des Arts – Parížsky most lásky

Pont des Arts – Parížsky most lásky Dnes už na ňom zámky nenájdete

Nespočetné množstvo uzamknutých zámok, kľúče na dne rieky Seina a zamilované páriky. Viete, ktoré miesto v meste Paríž opisujeme? Áno, ide o snáď najznámejší svetový most pre zaľúbencov – „most lásky“ Pont des Arts. Taký bol ešte do roku 2015.

Celkovo 155 m dlhý a 11 m široký most spája ešte oveľa slávnejší Louvre a budovu Institut de France na druhej strane. Svoje meno dostal práve po Louvri, ktorý sa predtým volal Palais des Arts. Skonštruovali ho už v roku 1804 pod vládou Napoleona Bonaparteho. Vtedy bol prvým kovovým mostom v meste.

Letecké bombardovania počas 1. a 2. svetovej vojny a škody spôsobené viacnásobnými kolíziami si všimli v 70. rokoch minulého storočia a most uzavreli v roku 1977. O dva roky neskôr utrpela časť mostu kolaps. Zrekonštruovali ho a postavili nanovo v roku 1984 a neskôr sa mohol pochváliť nálepkou kultúrneho dedičstva UNESCO.

Dnes už bývalá tradícia zámkov na Pont des Arts bola pomerne mladá. Turisti ich tam začali pripevňovať s menami napísanými na nich v roku 2008. Potom hodili kľúč do Seiny ako romantické gesto, ktoré má predstavovať oddanú lásku páru. Do roka 2015 sa ich tam postupne nazbierali milióny. Ktovie, koľké z párikov sa už rozišli. Ani tie, ktoré zostali spolu, však už svoju pamiatku nemajú. Mesto ich následne muselo odstrániť, keďže most bol príliš ťažký. Keď ich dali dole, vážili 45 ton.

Dnes na mieste uvidíte sklenené obloženie, zopár zámkov ale pripevnili z vonkajšej strany mostu. A nič to nezmenilo na fakte, že Pont des Arts je stále obľúbeným miestom pre turistov v Paríži rovnako ako Bazilika Sacre-Coeur či Notre-Dame. Zájazdy do Paríža.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Lichtenštajnsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko

24.08. → 01.09. +1 termín

náročnosť

9 dní

Trvanie

2039 2265€
K

Európa  

Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2447 3059€
K

Európa  

Anglicko, Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2368 2960€
TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 16 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
10 najmenej navštevovaných krajín sveta Prémiový blog

Prémiový blog 10 najmenej navštevovaných krajín sveta

Organizácia Spojených národov (UNWTO - UN World Tourism Organisation) vedie dlhé roky štatistiky počtu turistov v krajinách celého sveta. Najviac…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: