Francúzska Guyana - všeobecné informácie

Francúzska Guyana - všeobecné informácie

Francúzska Guyana, spolu s ostatnými „Guyanami”, Surinamom a (Britskou) Guyanou, patrí medzi najmenej navštevované oblasti Južnej Ameriky. V skutočnosti to nie je samostatná nezávislá krajina, ale zámorský departement Francúzska. Medzi ďalšie patria Martinik, Guadeloupe v Karibiku a Réunion a Mayotte v Indickom oceáne. Je to druhý najväčší región Francúzska, po Novom Akvitánsku (najväčšie mesto a jeho prefektúra je Bordeaux). Je ale najväčším zámorským regiónom EÚ. Keby bola samostatnou krajinou, bola by najmenšia v Južnej Amerike. 

Človek sa teda pri príchode do krajiny stále nachádza v EÚ. Platí sa tu eurom, môžeme tu využívať našu SIM kartu ako doma, jazdia tu autá s francúzskymi ŠPZ, obyvatelia majú francúzsky pas a aj ceny sú skôr ako vo Francúzsku a nie ako v iných častiach Južnej Ameriky.

Názov krajiny:

Po francúzsky sa názov povie iba Guyane – prívlastok je len hovorový, aby sa zabránilo zámene s Britskou Guyanou (dnešná Guyana) a Holandskou Guyanou (Surinam).

Celej tej oblasti sa hovorilo „Guyana“. Je to indigénny termín, ktorý znamená „krajina mnohých vôd“. V minulosti bolo 5 území, kolónií pri karibskom pobreží pomenované Guyana, podľa vládnucich mocností: Španielska Guyana (teraz región Guyana vo Venezuele), Britská Guyana (Guyana), Holandská Guyana (Surinam), Francúzska Guyana a Portugalská Guyana (Amapá v Brazílii).  Doteraz sa zvykne tejto oblasti hovoriť jednotným názvom Guyany.  

Rýchle fakty: 

Hlavné mesto: Paríž

Prefektúra a najväčšie mesto: Cayenne - 150 000 obyvateľov (metropolitná oblasť)

Počet obyvateľov: 311 000 

Rozloha: 83 534 km2

Hustota zaľudnenia: 3,5 obyv./km2

Jazyk: francúzština, ale každá etnická komunita má svoj jazyk, najrozšírenejšia je francúzska guyánska kreolčina, ktorá je založená na francúzštine  

Mena: euro

Vlajka:

Generálna rada Francúzskej Guyany oficiálne prijala vlajku departementu v roku 2010. V referende v tom istom roku sa Francúzska Guyana vyslovila proti autonómii. Vlajka nie je oficiálna, používa sa vlajka Francúzska, ale často ju môžeme vidieť. Používa ju napríklad národný futbalový tím. Zelená reprezentuje les, žltá zlato a iné nerastné bohatstvo a červená päťcípa hviezda socializmus.

Geografia:

Francúzska Guyana susedí na východe a juhu s Brazíliou, čo je zároveň najdlhšia hranica Francúzska s inou krajinou (730km) a na západe so Surinamom. Väčšina územia je nížina pokrytá tropickým dažďovým pralesom (98,9 % územia), z čoho väčšina je primárny/pôvodný les. To je pozitívny fakt, lebo to znamená, že ľudia ho v minulosti nevyrúbali. Nachádza sa tu Guiana Amazonian Park – Guyanský Amazonský Park – najväčší národný park Európskej Únie – pokrýva 41 % Francúzskej Guyany. 

Len 5 % územia je obývané, prevažne popri atlantickom pobreží. Krajina má veľmi teplé a vlhké rovníkové podnebie. Medzi hlavné rieky patria Maroni, ktorá tvorí prírodnú hranicu so Surinamom, a Oiapoque. 

Najvyššie miesto:

Bellevue d´Inini – Mount Bellevue (851m)

Najnižší bod:

Atlantický oceán (0 m)

Obyvateľstvo:

Obyvateľstvo je veľmi rôznorodé a populácia je celkovo považovaná za mladú, keďže 44 % obyvateľov má vek pod 20 rokov. Z hľadiska etnických skupín kreoli a mulati tvoria najväčšiu časť, približne 60 %. Okolo 14 % obyvateľstva má európsky pôvod. Počet pôvodných obyvateľov sa odhaduje len na 10 000. Medzi ostatné skupiny patria ázijské komunity, ako Číňania a komunita Hmong z Laosu. Ďalej obyvatelia z iných karibských ostrovov ako Haiti, Dominika a Svätá Lucia. Vo vnútrozemí žijú hlavne maróni - potomkovia černošských otrokov, ktorí utiekli do pralesa a podarilo sa im zachovať si svoju africkú kultúru. 

Hospodárstvo:

Venujú sa hlavne poľnohospodárstvu, chovu dobytka, ťažbe dreva, zlata, bauxitu a výrobe rumu a kože. Nie sú tu vhodné podmienky pre agrikultúru. Francúzska Guyana má jednu z najchudobnejších pôd na zemi, čo sa týka živín a minerálov. Hospodárstvo je veľmi zaostalé. Priemysel a železnica nie je. Z Guyán je ale najrozvinutejšia, pretože patrí do EÚ/Francúzsku.   

Francúzska Guyana slúžila v rokoch 1852 - 1953 ako trestanecká kolónia. Ostrovy spásy, kde bol uväznený aj Alfred Dreyfus, patria dnes medzi najnavštevovanejšiu turistickú atrakciu, aj keď davy turistov tam nenájdeme. V meste Kourou sa nachádza Guyanské vesmírne centrum, ktoré teda neslúži iba Francúzsku, ale pracuje tu veľa významných vedcov z celej Európy. 

Ak si chcete svoje cestovateľské portfólio obohatiť o takúto unikátnosť, akou je Francúzska Guyana, tak sa k nám pridajte na zájazd Guyana Surinam Tobago.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Južná Amerika, Karibik, Trinidad a Tobago, Surinam, Guyana, Francúzska Guyana


náročnosť

14 dní

Trvanie

4465 5445€
K

Amerika  

Južná Amerika, Surinam, Guyana, Francúzska Guyana


náročnosť

10 dní

Trvanie

3113 4150€
K

Amerika   Európa  

Francúzska Guyana, Francúzsko


náročnosť

7 dní

Trvanie

2431 2860€
Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku Blog

Blog Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku

Mekka je úžasná a ak niekde jasne cítite Boha, tak je to tu. Saudská Arábia sa dnes extrémne rýchlo mení, a preto je tento blog pre skutočných…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
Pripomíname si tragédiu v Černobyle Blog

Blog Pripomíname si tragédiu v Černobyle

Pripomíname si 38 rokov od výbuchu v Černobyle. Tragédia, ku ktorej viedla séria chýb, sa stala 26. apríla 1986 presne o 01:23:45 h. Dodnes cítiť…

Viktor Háber 15 min. čítania
Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť Blog

Blog Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť

Chystáte sa na svetovú výstavu Expo 2025 v Osake? Pripravili sme pre vás niekoľko zaujímavých riadkov o tom, ako to bude vyzerať a čo by ste…

Martin Šimko 8 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: