Garuda – národný emblém Thajska (Phraya Krut)

Garuda – národný emblém Thajska (Phraya Krut)

Garuda je zvyčajne zobrazený tak, že má zobák, pazúry a krídla vtáka, no telo človeka. Je to najmocnejší boh vtákov, nepriateľ hadov a povoz lorda Višnu, hinduistického boha povereného ochranou a udržiavaním blahobytu ľudstva. Garuda môže lietať kamkoľvek, aby chránil záujmy človeka.

Vo vnútri chrámu smaragdového Budhu je dlhý rad zlatých Garudov, ktorí stoja na stráži s roztiahnutými krídlami a držia v pazúroch hadov Naga . Mýtus o Garudovi vysvetľuje, prečo je nepriateľom hadov. Garudov otec, staroveký mudrc Kashyapa, mal dve manželky. Ich mená boli Kadru a Vinata a boli zúrivými rivalkami. Kadru splodila tisíc hadov Naga skôr než mala Vinata dve deti. Vinatiným prvým dieťaťom bol poloformovaný syn Aruna. Dlho čakala, kým sa jej narodí druhý syn.

Nakoniec sa narodil Garuda. Už pri narodení dokázal lietať rýchlejšie ako ktorýkoľvek vták. Jedného dňa Vinata prehrala stávku proti podvodníčke Kadru a v dôsledku toho sa stala jej otrokom a otrokom jej hadích synov. Keď sa Garuda dozvedel o trápení svojej matky, uzavrel dohodu so svojimi hadími nevlastnými bratmi: výmenou za slobodu svojej matky prinesie späť amritu, elixír nesmrteľnosti, ktorý strážili bohovia v nebi.

Garuda premohol mnohých strážcov elixíru pomocou svojej sily a múdrosti a čoskoro sa mu dostal do rúk amrita, ale na spiatočnej ceste ho prepadli bohovia Višnu a Indra, pán nebies. Namiesto boja uzavreli dohodu. Na oplátku za to, že ho nechá odísť, sa Garuda stane Višnuovým lojálnym povozom a tiež zabezpečí, že Indra bude môcť elixír znovu získať skôr, ako ho hady stihnú vypiť. Garuda to dokázal tak, že presvedčil hady, aby vykonali správne rituály pred konzumáciou amrity, a zatiaľ čo tak urobili, Indra vletel a získal elixír. Odvtedy Garuda neúnavne lovil hady a v niektorých krajinách sa dokonca stal symbolom proti chorobám spôsobeným hadím jedom.

Okrem toho, že je národným emblémom Thajska, je Garuda tiež národným emblémom Indonézie a dokonca je po ňom pomenovaná okrem iného aj indonézska letecká spoločnosť. V Thajsku ho nájdete prakticky na každom budhistickom chráme, na mnohých vládnych budovách, či na minciach a bankovkách. Stačí sa lepšie pozrieť, a zistíte, že Garuda je v Thajsku skutočne všadeprítomný. Ale domáci ho poznajú najlepšie pod jeho thajským menom PHRAYA KRUT.

Aj vy môžete spoznať mnoho podôb Garudu spolu s BUBO, napríklad počas poznávacieho zájazdu Thajsko, Malajzia, Singapur.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2253 3218€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2055 2935€
K

Ázia  

Thajsko


náročnosť

13 dní

Trvanie

2072 2590€
KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku Blog

Blog KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku

Poznáte Thajsko? Viete, kde hľadať najväčšiu sochu zlatého Budhu, akou menou sa platí v krajine či kedy sa tu oslavuje exotický nový rok? Thajsko…

Viktor Háber 11 min. čítania
Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye Ayutthaya

Ayutthaya Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye

Legendárne a mocné kráľovstvo Ayutthaya vás očarí svojou históriou a mysticizmom. Stúpy ukrývajúce relikvie, ležiaci Budha, hlava Budhu v kmeni,…

Adam Záhorský 9 min. čítania
Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu... Bangkok

Bangkok Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu...

Mesto, ktoré sa nedá pomýliť so žiadnou inou ázijskou metropolou. Thajský budhizmus, thajský box, thajská masáž, thajská kuchyňa i jej úžasná…

Katarína Pivovarníková 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: