Giotto je považovaný za prvého maliara na svete, za umelca, ktorý naozaj tvoril a v temnom stredoveku rozsvietil lampičku novovekého umenia a renesancie. Giottove maľby sú o 200 rokov staršie než tie Michelangelove či Leonardove. Tých malieb a fresiek bolo menej než sa pôvodne predpokladalo a teraz sa vie, že v Ríme sa nachádza iba jediná (tá v San Pietro nie je od Giotta, aj keď to stále v knihách takto figuruje), a to v (našej) bazilike St. Giovanni in Laterano. V tomto nádhernom chráme sme boli 4 dní za sebou, a to každý deň. Obdivovali chrám, ktorý na rozdiel od St. Pietra nebol nikdy zbúraný, obdivovali nádherný dekorovaný strop, sochy a túto Giottovu maľbu. Práve tu sme stretli pápeža Benedikta XVI. O Giottovi sa vie malo, vraj to bol trpaslík, úžasné nadaný trpaslík a keď zo srandy namaľoval muchu na obraz svojho učiteľa, ten sa ju pokúsil niekoľkokrát zabiť. Keď Dante Alighieri, zakladateľ talianskeho jazyka uvidel Giotta a jeho ratolesti neubránil sa a ľubozvučnou taliančinou poznamenal: „majstre ako môže človek, ktorý tvorí tak nádherné diela, stvoriť tak škaredé deti?“ Giotto bol bystrý a traduje sa, že odpovedal: „tie som robil po tme“. Giottovo najvydarenejšie dielo je Madona Ognissanti, ktoré sme obdivovali v galérii Uffizi a kde je zjavný posun od gotiku k renesancii, od byzantskych ikon k priestorovému zobrazeniu. V kostole, kde obraz visel, je u nôh svojej večnej lásky pochovaný starý mládenec Sandro Botticelli.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Taliansko
- Slováci vo Florencii
- Siena - najkrajšie Toskánsko
- Limoncello na ostrove Capri
- Michelangelo a Dávid
- Taliansky Janov
- Posledná večera v Miláne a Leonardo da Vinci
- Cortina d´Ampezzo - stredisko Dolomitov
- Milánsky Dóm
- Luxusný hotel juhu Talianska- Masseria
- Alberobello -čo vidieť v Apúlii
- Najlepší chlieb na svete
- Údolie Itria - Apúlia
- Medzinárodný festival snehových sôch
- Južné Tirolsko - svadba
- Festival vo Fanove
- Sviatok Sant’Antonio Abate
- Lecce – čo vidieť v Apúlii
- Pamiatky Florencie
- Cucina Povera – zdravé jedlo chudobných
- Budúcnosť kulinárstva je v ekológii