Obidva destiláty sa vyrábajú z hrozna, no tu spoločné znaky aj končia. Postup pri výrobe aj chuť sú totižto úplne odlišné. Koňak sa vyrába vo Francúzsku, grappa v Taliansku. Koňak sa vyrába v oblasti Cognac - sto kilometrov severne od Bordeaux - priamo z hroznovej šťavy. Grappa sa vyrába kdekoľvek v Taliansku, ale je pravda, že najlepšia je zo severu.
Veľkým rozdielom oproti koňaku je to, že grappa sa nevyrába z hroznovej šťavy, ale z vyprešovaného odpadu (šupky, zrniečka) pri výrobe vína. Grappa má bielu farbu, koňak ako najkvalitnejšie brandy hnedú. Aj grappa môže zrieť v dubových sudoch a dostáva následne tmavú farbu. Koňak majstri blendujú - miešajú. Grappa je často jednosortová.
Toto sa udialo vcelku nedávno. V druhej polovici 19. storočia bratia z rodiny Nonino trvali na kvalitnej surovine a prinútili svojich dodávateľov, aby im vyprešované hrozno dodávali nie pomiešané, ale rozdelené podľa jednotlivých sort vína, a nie zoxidované - zhnité, ale, naopak, vysokej kvality, dodané čerstvé, prakticky ihneď po vyprešovaní.
Stalo sa nemožné a grappa sa razom dostala na servírovacie vozíky v luxusných reštauráciách po celom svete. Viac o grappe píšem v stati o výletoch z Benátok, kde spomínam aj krásne mestečko Bassano del Grappa, ktoré tvrdí, že grappa vznikla práve tu. Ja osobne som milovníkom grappy.
Odporúčam prečítať si taktiež môj blog o najlepších vínach sveta a pozrieť si o najlepších vínach 15-minútové video, ktoré som pre milovníkov najlepších vín sveta nakrútil.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Taliansko
- Siena - najkrajšie Toskánsko
- Limoncello na ostrove Capri
- Michelangelo a Dávid
- Taliansky Janov
- Posledná večera v Miláne a Leonardo da Vinci
- Cortina d´Ampezzo - stredisko Dolomitov
- Milánsky Dóm
- Luxusný hotel juhu Talianska- Masseria
- Alberobello -čo vidieť v Apúlii
- Najlepší chlieb na svete
- Údolie Itria - Apúlia
- Medzinárodný festival snehových sôch
- Južné Tirolsko - svadba
- Festival vo Fanove
- Sviatok Sant’Antonio Abate
- Lecce – čo vidieť v Apúlii
- Pamiatky Florencie
- Cucina Povera – zdravé jedlo chudobných
- Budúcnosť kulinárstva je v ekológii
- Bari – rady, informácie, a čo vidieť