O histórii vína na Slovensku píšem v blogu o Najlepších vínach sveta. Na túto tému som pre Vás nahral aj 15-minútový film, kde hovorím o návšteve viníc na všetkých kontinentoch a ukazujem zábery z viníc v Tasmánii, Uruguaji, či v Afrike.
Tokajské – to ste si už určite naliali k večeri či vypýtali v kvalitnej reštaurácii. Svoje pomenovanie mohlo dostať po vrchu Tokaj-hegy a mesta Tokaj pod ním či severne od dediny Cejkov, kde ležia Tokajské vrchy či areál Za Tokajom. Nech už to je akokoľvek, o kvalite svedčalo už v minulosti šesť zlatých medailí z 24 vín prezentovaných na medzinárodných výstavách v rokoch v 1958, 1960, 1962 a 1964.
Dobrá kvalita tokajských vín zo Slovenska, podliehajúcich pomalej oxidácii pri výrobe, je dôkazom, že vína boli vyrobené z hrozna dopestovaného na uvážlivo vybranom území s vhodnými pôdnymi a klimatickými podmienkami Zemplínskych vrchov.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO