Indická Kolkata, kedysi známa aj ako Kalkata je ďalším bodom na našej ceste touto rozmanitou krajinou. Hlavné mesto Bengálska nás privítalo rušnou stanicou Howrah, takmer na brehu rieky Hoogly, a keď sme ju prekročili, ocitli sme sa v koloniálnom meste, ktoré tu čakalo len na nás. Okrem pamiatok, ktoré Kolkatu preslávili, sme sa však v tomto meste zamerali na spoznávanie miestnej kuchyne a streetfoodu, pretože práve tento rok, len mesiac či dva dozadu, bola Kolkata zvolená za hlavné mesto indického streetfoodu. India a streetfood? Ide to vôbec dokopy? Mnohí by od tohto dali ruky preč, pretože ich predstava jedla na indickej ulici je horšia než peklo, ale ak človek tieto ulice pozná, vie čo a kde ochutnať, tak sa indická ulica môže premeniť na gastronomický raj. Neďaleko chrámu Kalighát, kam sme sa dostali po tom ako sme navštívili dom Matky Terezy sme ochutnali Moong Dhal Bhaji, malé nepravidelné guľôčky zo šošovice ochutené o kúsky zeleného čili. Sú návykové, a vieme, že nezostane len pri jednej ochutnávke. Pri potulkách koloniálnym mestom, ktoré bolo do roku 1911 hlavým mestom britského Raju sme zapadli do podniku na tradičné bengálske jedlo, ktorým je Fish Curry, alebo teda rybacie kari. Kúsky bielej ryby bez kostí, pálivá kari omáčka, kopčeky ryže a fresh lime soda z jedla vytvorili kúsok raja. Ani nám doma nebudú veriť, keď budeme rozprávať, aké skvelé jedlá sa dajú v Indii nájsť. Potulky koloniálnymi štvrťami sme začali pri hrobka Joba Charnooka, britského zakladateľa Kalkaty, posedeli sme si v kostole sv.Jána, prešli sa v tieni Writer´s Bulding, kde sedávali pisári East India Company, videli Najvyšší súd aj Raj Bhavan, sídelné miesto guvernéra Indie, akým je napríklad známy Lord Curzon. Je to nádherné miesto. Vedeli ste, že v Kolkate nájdete aj Leninovu ulicu a sochu Lenina? My to vieme. Neďaleko od nej sme podvečer zapadli do kultovej cukrárne K.C.Das na ochutnávku bengálskych sladkostí. Jediní turisti široko ďaleko, sadli sme si na druhé poschodie a nechali si doniesť za tácku malých koláčikov. Niektoré z nich sú ochutené ružovou vodou, iné šafranom či kardamónom, no z každého dýcha exotika. Finálnu bodku za miestnym streetfoodom dávame v podniku Nizam´s, kde vymysleli dnes už kultové rolky Kathi Roll. Tento podnik je uprostred rušného trhoviska, ktorým sa premávajú davy ľudí, a peší rikšiaci ťahajúce svoje rikše holými rukami. Takéto niečo už v Indii nikde okrem Kolkaty neuvidíte. Objednali sme si svoje rolky s kuracím mäsom, s paneerom, cibuľkou a zemiakmi, a hneď prvé zahryznutie vám podlomí kolená. Už desaťročia ich na tomto mieste predávajú a vyznačujú sa tajnou receptúrou, kvôli ktorej sa sem oplatí ísť. Objednali sme ich viac, než sme pôvodne plánovali a tak sme náš večer v Kolkate spojili s maličkou charitou a na trhovisku sme rozdávali rolky rikšiakom a ďalším. Bolo milé sledovať tie šťastné tváre. Ešte do seba kopneme pohárik indického čaju z malého stánku v hlinených pohárikoch a zážitky z Kolkaty môžeme nechať doznievať. Toto mesto je fantastické!
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - India
- Dabbawala, nosiči obedov
- Čajové plantáže v Indii
- Kde sa najesť vo Varanasi
- Dohodnuté manželstvá, arranged marriage
- Manikarnika, ghat vo Varanasi
- Hranica z Nepálu do Indie
- Indické umenie - Rangoli
- Ellora, chrámy v Indii
- Konflikt v Kašmíre
- Ladacký festival, Leh
- Ladacký kláštor Hemis
- Kláštor Rumtek, Gangtok
- Nepokoje v Kašmíre
- Z Dillí do Agry
- Ganga vo Varanasi
- Tigrí vrch a výhľad na Himaláje
- Kerala - plavba v backwaters
- Pondicherry - francúzska India
- Mahabalipuram pri Chennai
- Čo vidieť v Šrinagare?