Ignatius Donnelly - nepochopený konšpirátor?

Ignatius Donnelly - nepochopený konšpirátor?

Politik, spisovateľ a bádateľ Ignatius Donnelly stál na počiatku celkom novej éry ľudského myslenia. Dávno po veku objavov, veku priemyselnej revolúcie a prvých medicínskych zázrakov sa do povedomia ľudí pretláčajú fantastické predstavy - dnes by sme ich mohli označiť aj za konšpirácie. Za nezodpovedanými otázkami si tak vymýšľajú celé príbehy, ktoré im ich lepšie pomáhajú pochopiť a odpovedať na ne. Patril medzi nich aj americký republikán Donnelly, alebo on sám bol nepochopený bádateľ, ktorý svojimi názormi ďaleko predčil svoju dobu - prelom 19. a 20. storočia?

Za všetko hovoria jeho tri ťažiskové literárne diela. V knihe Veľký kryptogram prednáša svoju teóriu označujúcu Shakespearove divadelné hry za umelecké diela filozofa Francisa Bacona. Svoje názory prezentuje na výnimočných univerzitách po celom svete, a tým si získava mnohých nepriateľov, ktorí s ním jednoducho nesúhlasia.

V publikácii Atlantis, predpotopný svet, opisuje Donnelly dnešnú všeobecnú predstavu o stratenom kontinente. Oproti Veľkému kryptogramu vyvolala táto publikácia skutočnú senzáciu a aj kvôli nej je Ignatius považovaný za zakladateľa tzv. atlantológie - vedného odboru skúmajúceho bájnu zem.

Aj svojou poslednou knihou - Ragnarok, vek ohňa a štrku - vyvolal medzi čitateľmi poriadnu dávku kontroverzie. V nej vychádza z predpokladu, že rovnaká potopa, ktorá zničila Atlantídu, zapríčinila aj udalosť, ktorú vikingská mytológia popisuje ako Ragnarok - koniec, resp. znovuregeneráciu sveta, čím zreálňuje základné princípy pohanského severu.

Kde je skrytá pravda - to pri týchto témach ťažko povedať. Donnellyho meno si však mnohí navždy zapamätajú. Jedni ako muža, ktorí "stvoril" skupinu súčasných konšpirátorov, iní ako dobrodruha, ktorý sa nebál hovoriť o zamlčaných témach.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

29.05. → 12.06. +14 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

4590
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4800
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2433 2703€
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA