Kalalau Trail - Najkrajšia turistika Havaja

Kalalau Trail - Najkrajšia turistika Havaja

Havajské ostrovy ponúkajú všetko, čo od raja očakávate. Nádherné pláže, zelená príroda, bohatý podmorský svet. Havaj je tiež prezývaný ako raj surferov. Vedeli ste ale, že na jednom z jeho ostrovov je možné absolvovať jednu z najkrajších turistických trás celej Ameriky? Reč je o ostrove Kaua'i a trase nazývanej Kalalau trail. Táto 11 míľ dlhá trasa po pobreží ponúka výhľady na nádherné scenérie azúrového oceánu a zelenej prírody. Ostrov Kaua'i patrí medzi najdaždivejšie miesta našej planéty. Práve preto je príroda na tomto ostrove zelenšia ako kdekolvek inde. Zároveň práve počasie a dĺžka tejto trasy robí z Kalalau trail aj jednu z najťažších turistických trás. 

Trasa vedie od pláže Ke'e beach a tiahne sa 11 míľ (17,7 km) po pobreží cez havajskú džungľu. Vedie cez viaceré riečne toky a je známa svojou 7.míľou nazývanou Crawler's ledge. Tento úsek je v prípade nepriaznivého počaia extrémne nebezpečný. Najprv sa schádza po bahennej stene útesu, ktorá je počas dažďa šmykľavá a pokračuje na skalný útes s veľmi úzkym chodníčkom. Po 11 míľach človek dorazí na Kalalau Beach, nádhernú rozsiahlu pláž s vodopádom, na ktorú sa dá dostať iba peši alebo na kajaku. Žiadne iné lode na nej nekotvia. Raj na zemi. Postavíte stan a môžete si ju užívať niekoľko dní, alebo sa vyberiete na ďalší deň späť. 

Ako sa na Kalalau trail pripraviť? 

V prvom rade na jej absolvovanie treba získať povolenie. Trasa je veľmi vyhľadávaná a povolenie je možné získať najskôr tri mesiace pred plánovaným termínom na oficiálnej stránke štátu Hawaii. Termíny sa však míňajú rýchlo a preto pri rezervovaní termínu netreba dlho rozmýšľať. Potom sa už len stačí zbaliť, zabookovať izbu v niektorom z ubytovacích zariadení na noc pred štartom a ísť. Na túru odporúčame zbaliť si nepremokavý obal na ruksak, stan, turistické topánky, topánky do vody, stravu na potrebný počet dní a najmä turistické paličky. Tie sa zídu práve počas dažďa, kedy sa chodník stáva šmykľavým. Zároveň odporúčame nepokračovať v trase, pokiaľ sa hladina riek veľmi zvýši. Prúd vody váš ľahko stiahne. 
Počas celej trasy nie je dostupný signál a sa chcete cítiť bezpečnejšie, odporúčame zainvestovať do satelitného telefónu. To je jediná možnosť ako privolať pomoc, napríklad vrtuľník, pre ktorý je pozdĺž trasy vyčlenených viacero prírodných heliportov.  

My sme trasu absolvovali v roku 2023 za dva dni, ale odporúčame na pláži zostať aspoň o deň dlhšie a užiť si ju. Zvládnuť 38 km v dvoch dňoch bolo náročné, ale stálo to za to.   

Pre tých, ktorí si na turistiku netrúfajú, ponúkame na našom zájazde Aloha Havaj možnosť absolvovať ponad ostrov Kauai a nádherný Napali coast let vrtulníkom a užiť si krásy Havaja z vtáčej perspektívy. Je to jeden z najkrajších letov vrtuľníkom, aké môžete na BUBO cestách zažiť.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

31.08. → 14.09. +29 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

6369
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4900
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2665 2805€
TOP 10: Najlepšie destinácie, kam vycestovať za športom Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najlepšie destinácie, kam vycestovať za športom

Kam cestovať za športom? Pripravili sme tipy najmä pre tých, ktorí chcú uloviť unikátny športový zážitok ako diváci. Tieto cestovateľské tipy z…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
TOP 10: Najväčšie zážitky zo Severnej Ameriky Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najväčšie zážitky zo Severnej Ameriky

Keď sa povie Severná Amerika napadnú nám nedozerné prérie, národné parky, zábery ako z filmu Forest Gump či prechádzky New Yorkom. Taktiež San…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA