Kanadský javorový sirup

Kanadský javorový sirup

Javorový sirup je neoddeliteľnou súčasťou kanadskej kultúry, gastronómie aj národnej identity. Kanada je jeho najväčším producentom na svete - až 70% celosvetovej produkcie pochádza prave odtiaľ, pričom viac ako 90% sa vyrába v kanadskej provincii Québec. 

Základom sirupu je miazga z javorov cukrových, ktoré rastú v sverovýchodnej časti Severnej Ameriky. V zime sa v stromoch hromadia prírodné cukry a na jar, keď sa teploty cez deň pohybujú nad nulou a v noci klesajú pod ňu, začne miazga prúdiť. Práve v tedy nastáva obdobie zberu. Do kmeňa stromu sa navŕta malý otvor a vloží sa doň rúrka, cez ktorú miazga kvapká do nádob. Miazga sama o sebe nie je sladká ako sirup. Obsahuje len asi 2% cukru. Zo stromu sa za sezónu odoberie približne 30 až 50 litrov miazgy, no na výrobu jediného litra sirupu je potrebných až 40 litrov tejto tekutiny. Z pohľadu ekológie je dôležité, že odber miazgy stromom neškodí. Otvor sa po sezóne prirodzene zacelí a strom môže miazgu poskytovať aj niekoľko desaťročí. 

Po zbere sa miazga zohrieva v špeciálnych nádržiach, kde sa odparuje voda, až kým nezostane hustý, zlatohnedý sirup s typickou sladkou chuťou a karamelovaou arómou. Po prevarení sa sirup ešte dôkladne filtruje, aby sa odstránili zvyšky minerálov a nečistôť, ktoré sa počas varenia usadzujú vo forme sedimentu. 

Javorový sirup sa rozdeľuje podľa farby a chuti do 4 hlavných kategórií, ktoré stanovujú oficiálne normy kanadskej produkcie: 

  • Zlatý (Golden) sirup je svetlej jantárovej farby, má jemnú a delikátnu chuť, a pochádza z prvých dní sezóny, keď je miazga najčistejšia.
  • Jantárový (Amber) sirup má výraznejšiu farbu aj arómu, no stále vyváženú chuť, ktorá je pre väčšinu spotrebiteľov typická a najobľúbenejšia. 
  • Tmavý (Dark) sirup sa vyrába v neskoršej fáze sezóny, keď má miazga vyšší obsah minerálov, čo mu dodáva plnšiu, karamelovo-praženú chuť. 
  • Veľmi tmavý (Very Dark) vzniká na úplnom konci sezóny a má najsilnejšiu arómu i výraznú chuť, ktorá sa často používa pri varení, pečení či výrobe omáčok, pretože sa v jedlách nestráca. 

V Kanade sa tieto kategórie berú veľmi vážne a degustátori ich posudzujú podobne ako vína - hodnotí sa farba, vôňa, čistota aj chuťový objem.

Tradícia výroby javorového sirupu siaha hlboko do minulosti. Už pôvodní obyvatelia Kanady si všimli, že miazga z javora je sladká a zohrievali ju v hlinených nádobách, aby získali sladkú tekutinu. Ich metódy nesôr prevzali európsky osadníci, ktorí výrobu zdokonalili pomocou kovových nádob a neskôr moderných odparovacích systémov. 

Dnes má javorový sirup v Kanade nielen hospodársky ale aj kultúrny význam. Obdobie zberu miazgy sa nazýva "sugar season" a je oslavou príchodu jari. Rodiny navštevujú tzv. "cabane á sucre" - cukrové chatky, kde môžu vidieť celý proces výroby sirupu a ochutnať tradičné jedlá s javorovou príchuťov. Medzi typické pokrmy patria palacinky, klobásky, fazuľa v sirupe či javorový cukrík pripravený tak, že sa horúci sirup leje priamo na sneh. 

Z ekonomikcého hľadiska je javorový sirup dôležitým exportným produktom. Kanada ho vyváža do viac ako 50 krajín sveta, najmä do USA, Nemecka a Japonska. 

K

Amerika  

Kanada


náročnosť

19 dní

Trvanie

4284 6590€
K

Európa  

Škandinávia, Kanada, Island


náročnosť

14 dní

Trvanie

3865 5085€
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2318 3050€
TOP 10: Najnebezpečnejšie zvieratá sveta
Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najnebezpečnejšie zvieratá sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
TOP 10: Najväčšie zážitky zo Severnej Ameriky
Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najväčšie zážitky zo Severnej Ameriky

Keď sa povie Severná Amerika napadnú nám nedozerné prérie, národné parky, zábery ako z filmu Forest Gump či prechádzky New Yorkom. Taktiež San…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ
Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 46 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: