Kandyjské tance

Kandyjské tance

Kandyjské tance, známe aj ako „udarata natum", sú jedným z klenotov srílanskej kultúry a predstavujú významnú klasickú tanečnú tradíciu krajiny. Pochádzajú z oblasti Kandy, posledného kráľovstva Srí Lanky pred príchodom kolonizátorov.

História a pôvod
Korene kandyjských tancov siahajú do starovekého dedinského rituálu nazývaného kohomba kankariya, ktorý spájal tanec, hudbu a spev. Tento rituál mal za cieľ odháňať zlých duchov a prinášať prosperitu. Podľa legendy vznikli kandyjské tance zásahom nadprirodzených bytostí, ktoré mali vyliečiť kráľa. 

Južnoindický vplyv, najmä z oblasti Kerala, sa dostal na Srí Lanku začiatkom 18. storočia, keď kráľ z Kandy pozval tanečníkov a hudobníkov z Keraly do svojho dvora. Predpokladá sa však, že tento vplyv bol len jednou z mnohých vĺn indického vplyvu, pretože niektoré budhistické hudobné a tanečné tradície mohli byť prijaté už v storočiach pred Kristom, keď sa budhizmus dostal na Srí Lanku.

V roku 1916 boli kandyjské tance začlenené do každoročného Perahera festivalu spojeného so svätou relikviou Budhovho zubu. Práve na festivale sa prvýkrát vykonávali mimo kráľovského a chrámového kontextu. Dnes sa tance stále predvádzajú na veľkolepých chrámových festivaloch venovaných minulým Buddhom. V roku 1955 bola technika kandyjských tancov štandardizovaná pre použitie v školách a umeleckých univerzitách. Dnes sa tance vykonávajú na rôznych svetských oslavách aj tanečných predstaveniach, určených pre miestne publikum aj turistov.

Význam a úloha
Kandyjské tance majú hlboký duchovný a kultúrny význam, často spojený s hinduistickými a budhistickými božstvami. Sú neoddeliteľnou súčasťou významných festivalov, ako je Esala Perahera, jeden z najväčších srílanských festivalov, kde prinášajú božskú ochranu a prosperitu.

Existuje niekoľko druhov kandyjských tancov, z ktorých každý má svoj jedinečný štýl a význam:

Ves Tance - najposvätnejší typ tanca, kde tanečníci nosia zložité kostýmy s hlavovými ozdobami. Pohyby sú symbolické a rituálne.
Udarata Tance - dynamické tance, často vykonávané na oslavách, charakterizované živou hudbou a pohybmi.
Naiyandi Tance - vykonávané počas chrámových slávností, s farebnými kostýmami a synchronizovanými pohybmi.


Technika a Štýl
Tanečná technika kandyjských tancov je zameraná na dynamiku, silné kroky, skoky a otočky. Tance odrážajú extatickú kvalitu, ktorá je charakteristická pre mnohé rituály tranzu. Tradične sa tance učili od guruov, ale od polovice 20. storočia bola technika štandardizovaná pre školy a univerzity. Tanečníci musia zvládnuť 18 základných tancov, známych ako vannams, ktoré majú literárny obsah a pevne stanovené emocionálne stavy.

Technika zahŕňa aj špeciálne prvky, ako sú akrobacie a manipulácia s približne dvojmetrovým červeným pruhom látky pripevneným k čelenke tanečníka. Pomocou kontrolovaných pohybov hlavy tanečník dokáže točiť dlhým pruhom vo vzduchu a regulovať jeho pohyby podľa rytmu tanca.

Kostýmy a hudba
Kostýmy pre kandyjské tance sú bohaté a detailné, vrátane veľkej bielej bedrovej rúšky, náprsného ornamentu zo strieborných korálok a impozantnej čelenky. Hudba, ktorá sprevádza tieto tance, je rytmická a energická, využívajúc tradičné nástroje ako bubny, flauty a tamburíny.

Moderný Význam
Od roku 1916 sú kandyjské tance súčasťou každoročnej Perahera procesie  Relikvie Budhovho zubu. Pôvodne bola mužská technika tance adaptovaná aj pre ženy a slúži ako základ pre nové tanečné kreácie.

Objavte krásu a eleganciu kandyjských tancov a nechajte sa očariť touto fascinujúcou umeleckou formou na našom zájazde Srí Lanka - rajská záhrada.

K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

11 dní

Trvanie

2042 3141€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

10290 13720€

Detské zľavy

Dovolenka Srí Lanka a Maldivy s rodinou
F

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

14 dní

Trvanie

11950
Zvieratá Srí Lanky
Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 35 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka
Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Robert Taraba 23 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta
Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 34 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: