Kostnica v mestečku Hallstatt

Kostnica v mestečku Hallstatt

Hallstatt je často považovaný za najkrajšiu dedinku v Rakúsku. Má to jasný dôvod - jeho nádherné alpské scenérie, romantické a zachovalé tradičné domy, krásne jazero a bohaté kultúrne a historické dedičstvo. Do poslednej spomenutej kategórie radíme aj unikátne archeologické nálezisko - Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut, ktoré bolo zapísané do zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Medzi očarujúce klenoty tohto miesta patrí aj Halštatská kostnica, ktorá je priam svetový unikát. Halštatská kostnica sa nachádza na miestnom cintoríne vedľa katolíckeho kostola Panny Márie a je jednou z najpozoruhodnejších a najznámejších atrakcií v meste Hallstatt. Rovnako je považovaná za jednu z najstarších kostníc v Rakúsku.

História Halštatskej kostnice siaha do stredoveku, konkrétne do 12. storočia ako riešenie na ukladanie starých kostí zosnulých obyvateľov mestečka. Po desiatkach rokov, kedy hroby už kapacitne nestačili pre všetkých zosnulých, sa začali kosti premiestňovať do kostnice. Tento zvláštny spôsob zachovávania pamiatky predkov a úcty voči nim sa zachoval dodnes.

Dialo sa to tak, že približne 10 až 15 rokov po pohrebe sa každý hrob zvykol znova otvoriť. Z otvorených hrobov sa vybrali lebky a kosti, ktoré zaberali veľa miesta. Lebky sa potom čistili boli a na niekoľko týždňov vystavené slnečnému žiareniu a mesačnému svitu. Tento proces trval až dovtedy, kým lebky vybledli a nadobudli farbu slonoviny.
 
Kostnica obsahuje tisíce kostí a lebiek. Konkrétne 1 200 lebiek, z čoho je 610 pomaľovaných. Na rozdiel od bežných kostníc, kde sú kosti ukryté alebo umiestnené v hroboch, tu sú kosti verejne vystavené a sú usporiadané podľa rodín a známych dátumov úmrtia. Táto unikátna tradícia uctievania zosnulých sa prenáša z generácie na generáciu.

Samotné kosti a lebky, ktoré sú rozmiestnené a umiestnené do rôznych dekoratívnych vzorov a tvarov ako napríklad srdce, kríž, rovnočiaro alebo v iných geometrických tvaroch vytvorených s dôstojnosťou a rešpektom voči zosnulým. Pre udržanie kostnice sa vyžaduje jej pravidelná údržba a aj obnova  samotných kostí. Tento proces je zodpovedne zabezpečovaný starostlivými miestnymi obyvateľmi.
 
Keďže sa hroby zvyknú zdobiť kvetmi, aj lebky vybraté z hrobov sa nakoniec zvykli symbolicky pomaľovať na znak milosrdenstva vencami z kvetov. Tieto vence maľovali na lebky umelci, ale aj hrobári. Táto tradícia je zaužívaná od roku 1720 n.l. Dubové lístie symbolizovalo slávu, vavríny víťazstvo, brečtan život a ruže lásku. Tieto malebné motívy vytvárali nezameniteľnú atmosféru a dotvárali dojem trvalosti a krásy, ktorá pôsobí na návštevníkov doteraz.
 
Dnes je uchovávanie kostí v kostnici menej časté, keďže ľudia sa viac prihlasujú k spopolňovaniu. Urny s popolom sú čiastočne uložené na malom cintoríne vedľa kostnice, ale urnový háj sa nachádza aj v Hallstatte (krematórium sa nachádza v Salzburgu).  
 
Poslednú lebku do kostnice pridali v roku 1995. Nachádza sa na prednom oltári vedľa kríža vpravo. Patrila žene, ktorá zomrela v roku 1983 a želala si, aby jej lebka bola uložená v kostnici. Na lebke dokonca zostal zachovaný jeden zlatý zub. V dnešnej dobe, ak si niekto praje, aby bola jeho lebka uložená v kostnici, musí to zakotviť v závete.

Po desiatich rokoch odpočívania v hrobe sa jeho lebka z hrobu vyberie, chemicky vyčistí a pomaľuje. V kostnici sa nachádza jeden kríž - ide o kríž vykúpenia. Pod ním sa nachádzajú dve lebky, na ktorých je namaľovaný had (symbol smrti a hriechu – Adam a Eva). Nachádzajú sa tu aj 4 lebky na knihách, ktoré patrili duchovným.
 
Táto najväčšia zbierka lebiek v tejto je prístupná za poplatok 2€. Pokiaľ máte záujem navštíviť Hallstatt a jeho kostnicu (napríklad na zájazde Alpská päťka), odporúčam dodržiavať miestne zvyklosti a rešpektovať kultúrnu hodnotu tohto miesta. Vždy je dôležité byť ohľaduplný a citlivý voči tradíciám a hodnotám miestnej komunity, ktorá s veľkou hrdosťou udržiava takéto historické dedičstvo.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Lichtenštajnsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko

24.08. → 01.09. +1 termín

náročnosť

9 dní

Trvanie

2039 2265€
TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 16 min. čítania
Viedeň - pamiatky, bary, tipy s deťmi Viedeň

Viedeň Viedeň - pamiatky, bary, tipy s deťmi

Už 30 rokov spoznávame Viedeň. Mladí prechádzame trendy bary, s deťmi objavujeme ihriská a miesta na kúpanie, pohodu hľadáme v kaviarniach a…

Jozef Zelizňák 33 min. čítania
Na najväčšej demonštrácii vo Viedni. Prémiový blog

Prémiový blog Na najväčšej demonštrácii vo Viedni.

Tento aktuálny článok je z neskorej jesennej soboty vo Viedni. Je o zopár mojich zážitkoch z Viedne, ale hlavne o covide a ide o politické…

Ďalšie dovolenky do krajiny: