Lateránska bazilika v Ríme

Lateránska bazilika v Ríme Bazilika svätého Jána v Lateráne

„Lateráno“ je najdôležitejší kostol katolíckej cirkvi, najstaršia bazilika „západu.“
Kedysi sme tu na BUBO zájazdoch povedľa spávali. Chceli sme tento najdôležitejší kostol katolíckej cirkví dôkladne pochopiť. Ide o matku všetkých ostatných kostolov Ríma.
Ja som baziliku navštívil opakovane a strávil som tu dlhý čas a snažil sa pre Vás veci aj nafotiť, aby ste mali predstavu. Fotografie nájdete v blogu Rím pre pokročilých.
Ide o najstarší kostol v Ríme a určite ide o najstaršiu baziliku západnej civilizácie. Najstaršie kostoly sveta sa logicky nachádzajú na Blízkom Východe (Dura Europos či kostolík v Aquabe, napríklad), ale v západnej Európe je táto bazilika tou najstaršou. Malý kostolík, ktorý v roku 313 založil cisár Konštantín Veľký je dnes ohromnou luxusnou barokovou stavbou.  


Zaujímavosti:
1.     Lateránsky palác bol po dobu 1000 rokov sídlom pápežov.
2.     Osemhranná krstiteľnica . San Giovanni in Fonte, ktorú dal postaviť taktiež cisár Konštantín. Stojí na mieste rímskeho nymfea a je to najstaršia krstiteľnica v kresťanskom svete. Táto krstiteľnica  sa stala vzorom pre neskoršie krstiteľnice nielen v Taliansku, ale v celej Európe. 


V čase, keď pápežstvo sídlilo vo francúzskom Avignone, Lateránsky palác a arcibazilika chátrali. Dva požiare ich spustošili v rokoch 1307 a 1361. Po oboch požiaroch poslal pápež peniaze z Avignonu na zaplatenie ich rekonštrukcie a údržby. Arcibazilika a Lateránsky palác však stratili svoj bývalý lesk.
Keď sa pápežstvo vrátilo z Avignonu a pápež opäť sídlil v Ríme, arcbazilika a Lateránsky palác sa považovali za nedostatočné vzhľadom na ich nahromadené škody. Pápeži sídlili v Bazilike di Santa Maria in Trastevere a neskôr v Bazilike di Santa Maria Maggiore. Nakoniec bol vatikánsky palác postavený vedľa Baziliky svätého Petra, ktorá existovala od čias cisára Konštantína I., a začali tam sídliť pápeži.
Renovácia interiéru Lateránskej arcibaziliky pokračovala pod vedením Francesca Borrominiho na objednávku pápeža Inocenta X. Dvanásť výklenkov vytvorených jeho architektonickou schémou nakoniec v roku 1718 zaplnili sochy apoštolov, ktoré vytesali najvýznamnejší rímski rokokoví sochári. Lateránska bazilika je dnes po týchto úpravách skutočne kultúrnym skvostom a návštevu ľutovať nebudete.


Viac sa dočítate v blogu kde  popisujem 4 baziliky Ríma, špeciality a tipy
 
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1802 2120€
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Rím pre pokročilých Rím

Rím Rím pre pokročilých

Už ste v Ríme boli, ale vraciate sa sem viac než desiaty raz tak ako ja. Prebrázdili ste Rím sami, s audioguidom, so sprievodkyňou, pozreli ste si…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: