Lenin - z anjela antikrist

Lenin - z anjela antikrist Vladimir Iljič Lenin

Dnes 21. januára 2024 ubehlo presne 100 rokov od momentu, kedy zomrel Vladimir Iľjič Ulianov, ktorého poznáme pod revolučným menom Lenin. Zomrel, aj keď sa odvtedy tvrdí, že je večne živý. A zdá sa, že tohoto velikána, o ktorom som sa musel celú moju mladosť učiť, dnes nikto oslavovať nebude. Ani v Moskve sa žiadna paráda nekoná. Nikde.

Bol to nemecký špión? Bol to žid? Zomrel na syfilis? Na takomto úzkom priestore toto rozoberať nechcem, aj keď na každom tomto tvrdení je trošku pravdy. No nie sú relevantné. Lenin bol múdry človek, veľmi sčítaný, profesionálny revolucionár. Stalina považoval na začiatku za nevzdelaného tupca. No Lenin urobil aj zopár chýb.

Lenin bol oslavovaný, stavali sa mu tisíce sôch a bolo vyprodukovaných státisíce búst, no dnes je jeho odkaz premaľovávaný do tmavších farieb. Z anjela či druhého Ježiša, ktorý k nám zostúpil z nebies, sa aj v Rusku začína hovoriť o antikristovi. Stalo sa mu niečo ako Krištofovi Kolumbovi? O ňom si môžete vypočuť môj nový podcast na Od pólu k pólu, podcast Krištof Kolumbus.

Putin skôr mlčí a nevie ani pochovať telo „otca VOSR“, na ktoré sa 100 rokov chodí pozerať na Červené námestie do mauzólea. Pritom starostlivosť o Leninove telo vyjde Rusko okolo 160 000 eur/ročne. „Je umelý?“ bola prvá impresia každého, kto toto telo uvidel. „Je akýsi maličký...“ bola druhá. Na Lenina sme za socializmu museli čakať v dlhočíznej rade.

Mal som 18 rokov a prvý raz som letel lietadlom - Tupolevom do Moskvy a ani neviem, či som ešte niekedy zažil také turbulencie a pády lietadla – padali sme vyše tridsať metrov. Bol to zájazd Slovenského spisovateľa do Moskvy, kde vtedy pracovala moja mama. Priveľmi som do Moskvy ísť nechcel, 100x radšej by som išiel do Viedne. No Viedeň bola v danej dobe ďalej, bola nedostupná.

Cez deň bola pred mauzoleom rada na dlhe hodiny, a tak sme uplatili gardy a pustili nás po záverečnej. Predal som rifle a bol som bohatý. Teraz ak chcete vidieť Lenina, nečakáte vôbec. Svet aj záľuby sa menia, a to je správne.

Pradoxom môže byť, že Lenin je dnes viacej uznávaný v Číne než v Rusku. Prezident Číny Si Ťin-pching pri svojom inauguračnom prejave v roku 2012 svojim straníckym kolegom jasne ukázal na tézy Marxizmu - Leninizmu. Hlavný predstaviteľ Číny verí vo vládu strany - práve podľa vzoru Lenina. Leninov antiimperializmus mu zrejme nevadí.

Putin už v prejavoch z roku 2016 pritom obvinil Lenina zo „zakreslenia chybných línií do sovietskeho systému“, čím sa vytvorili národné republiky, ktoré mali neskôr právo odtrhnúť sa od Sovietskeho zväzu. Putin hovoril o „časovanej bombe“. Neviem, či viete, ale Lenin trval na tom, aby Dombas patril do Ukrajiny... a dnes vidíme, čo to spôsobilo. Od roku 2016 bolo odstránených vyše tisíc sôch Lenina a jeho sláva išla rapídne dole.

Keď v Sofii sprievodkyňa medzinárodnej skupine vysvetľovala, že tu v centre Sofie bola kedysi socha Lenina, ktorú odstránili, tak sa turista z USA značne naštval. Počul že odstránili Lennona. Sochy Lenina mizli postupne aj z miest v postsovietských republikách. Buď ich úplne odstránili alebo ich dali na periférne námestia. Zopár tipov nájdete na našom cestovateľskom fóre a je to taká atrakcia, ktorá však rýchlo bledne. Asi najviac je ich v Tadžikistane.

Toto je časť pre mladších čitateľov. Tému Lenin som dostal ešte na vysokej škole v druhom ročníku na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského. Odmietol som. „Stačí ak napíšeš jednu stranu,“ prosila ma zodpovedná lekárka, ktorá chuderka vyfasovala krúžok číslo 1. „Dajte mi medicínsku tému a napíšem aj 100 strán,“ oponoval som.

Nevedel som, že pani doktorku po roku 1968 vyhodili z komunistickej strany a teraz bola osobou druhej kategórie, ktorej robili zle... Ja som to bral tak, že za tento komunistický marazmus je zodpovedný práve Lenin. Za našu neslobodu... Nevedel som, že sa dožijem roku 2024 a tam budú jasný a nemenný naratív určovať novinári značne priemerného intelektu a doslova nulového rozhľadu (o svetovom rozhľade ani nehovorím). No roky 1990 - cca 2009 (desať rokov po smrti Karola Ježíka) boli krásne a bola to tá sloboda, po ktorej som túžil a bola to krásna doba.

Lenin prezentoval ideu rovnosti spoločenských tried, pohlaví a dnes sa táto idea vracia. Takže pozor! V praxi to nefungovalo. V novembri 1989 sme bojovali za slobodu a dnes nám ju berú. Dávajte si pozor, priatelia.
 
Fotografia: z mesta Khorog
 
Pozrite si aj fotografiu, ktorú som nafotil večer v centre mesta Barnaul (meste na rieke Ob).
 
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Rusko


náročnosť

6 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
E

Polárne oblasti   Európa  

Sibír, Arktída, Rusko


náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov Longyearbyen

Longyearbyen Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov

Nórsko sa nekončí Nordkappom, dá sa vybrať ešte severnejšie, ďalej za polárny kruh - na súostrovie Špicbergy, ktoré ležia na polceste medzi Nórskom…

Robert Taraba 17 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: