Moč je cool

Moč je cool

„L'urine c'est cool"
 
V Paríži sa moč a fekálie považovali za hnojivá. Pred vznikom umelých hnojív bol moč veľmi žiadaný na podporu úrody pre rastúcu mestskú populáciu Paríža. Okolo roku 1900 živiny z ľudského moču a výkalov boli recyklované, ale s nárastom syntetických hnojív je to dnes približne 5 %. Dnes moč nerecyklujeme, ale zo záchodov ide priamo do Seiny, ktorú znečisťuje.

Vzhľadom na populáciu „veľkého“ Paríža s 10 miliónmi ľudí to odhadom znamená, že do Seiny každý deň prúdi dusík zo štyroch miliónov ľudí.
Ak by sme namiesto dnešného hnojenia polí, použili všetok moč z veľkého Paríža na hnojenie pšenice, stačilo by to na výrobu viac ako 25 miliónov bagiet denne.
Choď cikať na rebarboru a špenát hovorili staré Parížanky svojim vnukom. Na to sa akosi zabudlo. Dnes túto ideu chcú aktivisti vzkriesiť. Naštudujte si aktivity Ocapi a Biscodor: „Zlaté sušienky", na ktorých je napísané, že sa vyrábajú z múky z pšenice hnojenej na báze ľudského moču. Francúzsko je uznávanou mekkou gurmánstva. Pochutili by ste si?

Ďalší aktivisti chcú opäť Seinu sprístupniť Parížanomn na kúpanie. Plávať v Seine? Dnes ešte dostanete kožnú chorobu. Aktivisti však hovoria: „Prečo by som mal kadiť do Seiny? Prečo by som mal močiť do mojej rieky,“ veď v nej môžeme plávať.

Tak ako my v BUBO propagujeme plávanie v našom Dunaji a poukazujeme, že sa to dá a dávame Bratislavčanom – ale nielen im – veď Transdanube swim sa zúčastňujú plavci z celého Slovenska – možnosť vyskúšať si Dunaj preplávať (zastavujeme dopravu, máme záchranárov...). Toto už robíme vyše desať rokov a teraz o tom začal uvažovať aj Paríž. Držím palce.

Slovenskí novinári by si mohli (po vyše 10 rokoch) našu aktivitu všimnúť a podporiť nás. To by však museli chcieť urobiť v živote niečo dobré a to sa v dnešných médiách nenosí.

Parížski aktivisti tvrdia: „Ak plávaš vo svojej rieke, nechceš ju znečisťovať!!!“ Presne tak. Francúzski novinári o aktivistoch píšu. Všimnite si, že naši o aktivitách, ktoré realizujem ja nenapísali nikdy ani čiarku. Len si to všimnite. A potom spoločne so mnou zauvažujte, prečo je Slovenkou na tom tak zle a ,bohužiaľ, stále horšie vo všetkých ukazovateľoch a porovnaniach so susedmi. Nie nie je to vinou politikov, je to vinou tých, ktorí politikov (cez verejnú mienku) ovplyvňujú.
 
 
 
 
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Lichtenštajnsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko

24.08. → 01.09. +1 termín

náročnosť

9 dní

Trvanie

1812 2265€
K

Európa  

Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2181 2660€
K

Európa  

Anglicko, Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2431 2860€
TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 16 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
10 najmenej navštevovaných krajín sveta Prémiový blog

Prémiový blog 10 najmenej navštevovaných krajín sveta

Organizácia Spojených národov (UNWTO - UN World Tourism Organisation) vedie dlhé roky štatistiky počtu turistov v krajinách celého sveta. Najviac…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: