Monstera deliciosa

Monstera deliciosa

Ďalšou introdukovanou rastlinou, s ktorou sa na Azorských ostrovoch môžete okrem hortenzií, kryptomérií a stromových papradí stretnúť, je monstera deliciosa. Tropická rastlina, pôvodom z Južnej a strednej Ameriky, sa tu vďaka miestnemu miernemu oceánskemu podnebiu, dostatku slnka, dažďa, sopečnej pôde a vysokej vlhkosti dobre ujala.

Hoci tu zatiaľ nie je klasifikovaná ako invazívna, veľmi rýchlo sa rozrastá v opustených záhradách a vlhkých lesoch. V divokej prírode Azorov dorastá do oveľa väčších rozmerov, ako sme zvyknutí z našich podmienok a dokonca tu  zhruba raz za rok prináša aj exotické plody.

Tie od pohľadu pripomínajú kukuričný klas, ktorý je pokrytý zelenými, šesťuholníkovými šupinkami. Takýto „ klas“ dokáže dorásť do dĺžky približne 25 cm. Akonáhle plod začne dozrievať, šupinky pomaly začnú opadávať a uvoľňovať silnú, sladkastú vôňu. Podľa toho spoznáte, že je plod pripravený na zber a konzumáciu. Znamená to, že škrob, ktorý bol uložený v zelenom plode, sa už premenil na cukor a okrem krásnej vône bude plod monstery už mať aj príjemnú chuť.

Tá pripomína mix ananásu, banánu a manga. Pokiaľ by ste sa však plod rozhodli zjesť skôr, veľmi by ste si neulahodili- pred dozretím obsahuje šťavelan vápenatý, ktorý vám môže podráždiť ústa. Pokiaľ by ste zase chceli jesť prezretý plod, vadil by vám jeho silný, štipľavý zápach. Ak ale odhadnete čas zberu správne, stačí plod odrezať, zabaliť do papierového vrecka a na čas odložiť. Šupiny sa takto začnú samy odlupovať od dužiny. Potom už ich stačí iba oprášiť a vychutnať si exotickú chuť.

Ak budete mať šťastie a navštívite Azory v správnom období, môže sa stať, že na plody monstery narazíte na miestnych trhoch, ale nie je to úplne bežné. Častejšie sa s nimi stretnete na Madeire, kde ich zvyknú na trhu vo Funchale kupovať aj naši BUBO klienti počas zájazdu Lisabon, Madeira a Azorské ostrovy.

Priamo na Azoroch potom môžete obdivovať krásne exempláre monstera deliciosa v botanických záhradách na ostrove São Miguel (napr. v parku Terra Nostra Garden v mestečku Furnas), ale vieme na ne natrafiť aj v lesoparku Sao Joao na ostrove Pico. Každopádne, či už sa vám podarí monsteru vidieť a ochutnať na Azoroch alebo na Madeire, určite je to gastronomický zážitok, ktorý sa v Makaronézii oplatí uloviť.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Portugalsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2030 3075€
K

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2070 3185€
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2532 3724€
TOP 10: Najvyššie vrchy, ktoré poľahky zdoláte
Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najvyššie vrchy, ktoré poľahky zdoláte

V priemere sme určite v horách lepší než Holanďania či naši bratia Česi. To nám Slovákom umožňuje do našich ciest po šírom svete zaradiť aj…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény
Prémiový blog

Prémiový blog Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény

Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu.…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Výstup na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu
Prémiový blog

Prémiový blog Výstup na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu

Sopku Pico zdolalo minimum Slovákov. Nie preto, že by to nedali, no preto že nevedeli, že sem majú ísť. Ide o unikátny európsky trekking, turistiku…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: