Mughalská architektúra v kocke

Mughalská architektúra v kocke

V Indii vás očaria viaceré nádherné pamiatky - vrátane tých mughalskej architektúry, ktorá nám priniesla impozantné stavby a pôsobivé umenie.

Mughalská architektúra je jedným z najvýraznejších príkladov zlúčenia islamských, perzských a indických vplyvov (a teda kombinácia náboženstva, kultúry a oblastného výskytu).

Je známa pre svoje majestátne mauzóleá a nádherné mešity. Mauzóleá často kombinujú mramorovú architektúru so zdobenými vzormi, farebnými drahými kameňmi a minaretmi. Umenie, ktoré využívali najviac sa nazýva fresco. Medzi najvýraznejšie z týchto bohato farebných kameňov patria oranžový karneol, viacfarebné acháty a chalcedóny, modrý lapis lazuli, krvavý kameň a granát.

Mešity majú často veže s výraznými kužeľovými strieškami a zdobené minarety. Ak budete mať možnosť vidieť na vlastné oči niektoré z ich stavieb, určite sa zamerajte na symetriu. Stavby sú často vybudované s dôrazom na symetriu a geometrické vzory. Pravidelné záhrady, ten istý počet stromov, nádvoria a veže sú rozmiestnené tak, aby vytvárali harmóniu a vyvážený vzhľad.

Už spomínaný biely (kryštáľový - indický, napríklad ten na Taj Mahale, pochádza z Makrany z Radžastánu: západne od Agry) mramor dodáva stavbám jasnosť a krásu. Tie sa často menia s dopadom slnečného žiarenia, preto nebuďte prekvapení, ak vám poskytne stavba očosi odlišnejší zážitok počas východu slnka, bieleho dňa, modrej oblohy alebo západu slnka, je to jedinečné!

Dvere sú detailne čalúnené a vzory zdobia steny a oblúky. Stavby majú rôznorodé oblúky, ako sú kužeľovité, lomené alebo oblúky v tvare cibuľového kvetu. Tieto oblúky pridávajú stavbám pôsobivosť a charakter. Architektúra často zahŕňa zrkadlové efekty a vodné prvky, ako sú fontány, rybníky a záhradné kanály, tie pridávajú pocit chladu a dotvárajú krásu stavieb.

Mnohé mughalské stavby majú výrazné minarety, ktoré symbolizujú náboženské a estetické hodnoty. Minarety boli často používané ako vyhliadkové veže alebo výstražné signály, v prípade modlitieb využívané aj na zvolávanie. Stretneme sa však aj s typickým odolným červeným pisekovcom, ktorý v kombinácii s bielym mramorom pridáva na zaujímavosti a jeho prevedenie ostáva stále elegantné.

Tieto charakteristiky sú len niektorými z rysov, ktoré robia mughalskú architektúru takým unikátnym a nádherným prejavom umenia. Ich vplyv je stále viditeľný v dnešných indických pamiatkach a mestách. Zodpovieme vám aj otázku ohľadne tých najznámejších mughalských stavieb. 

Najznámejšie stavby na území Indie:

Taj Mahal: Bezpochyby najznámejšia mughalská stavba. Toto veľkolepé mauzóleum bolo postavené císarom Šáhdžahánom na počesť jeho manželky Mumtáz Mahal. So svojou bielou mramorovou architektúrou, prepracovanými detailmi, vkladanými drahokamami a nádhernými záhradami je Taj jednou z najkrajších stavieb na svete.

Červená pevnosť v Agre: Ohromujúca pevnosť slúžila ako rezidenčné sídlo mughalských cisárov. Jej zložitá architektúra zahŕňa paláce, múzeá, záhrady a impozantné brány. Z pevnosti je tiež nádherný výhľad na Tádž Mahal. Domácimi známa z prekladu "Red Fort".

Fatehpur Sikri: Histórické mesto bolo krátkodobo hlavným sídlom mughalských cisárov. Jeho architektúra kombinuje indické, islamské, radžastánske a hinduistické prvky a zdobí ho ručná práca, nádherná brána a jedna z najkrajších častí tohto umenia práve Diwan-i-Khas (miestnosť na stretnutia vysokopostavených s panovníkom).

Humayánov hrob v Dillí: Táto stavba slúžila ako inšpirácia pre Tádž Mahal a je považovaná za jedno z prvého typických mughalských mauzóleí. Jej záhrady a symetria sú typické pre túto dobu.

Jama Masjid v Dillí: Veľkolepá mešita je jednou z najväčších a najimpresívnejších na svete. Jej veže, výhľady a nádherne zdobená nádvorí vás ohromia svojou krásou a veľkosťou.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3028 4325€
K

Ázia  

Nepál, India

17.05. → 01.06. +14 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

2911 4479€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: